De activismemonitor

| Larissa Nijholt

Al drie jaar lang ontvang ik jaarlijks een mail met een link naar de ‘activismemonitor’. Elke keer weer staat er dat je er iets mee kunt winnen als je de vragenlijst daadwerkelijk invult. Dit jaar zijn het bioscoopbonnen. Nog nooit heb ik gehoord wie die beloofde prijzen wint, maar toch vul ik ‘m in. De monitor zet me aan het denken…

Photo by: Arjan Reef

Vooroordelen over studenten die erg losbandig leven en te weinig tijd in hun studie steken lijken de laatste tijd niet meer op te gaan. Om me heen hoor ik namelijk steeds meer verhalen over hoe druk studenten het wel niet hebben en hoeveel stress het studentenleven met zich meebrengt.

Het begint allemaal in het eerste jaar. Je staat voor het eerst op eigen benen. Behalve dat je alles zelf moet doen, wil je natuurlijk ook enorm veel vrienden maken. Je schrijft je in bij een vereniging, een sportvereniging, studievereniging, doet een commissie en je hebt huisgenoten die verwachten dat je leuke dingen met ze doet. Oh ja… je moet ook nog studeren.

Op een gegeven moment ben je een beetje gewend aan het op jezelf wonen, heb je genoeg vrienden om je heen en haal je ook nog studiepunten binnen. Dan raakt je geld op. Met een skivakantie én een zomervakantie in het vooruitzicht heb je een bijbaan nodig. Ook dit kost weer een hoop tijd, maar gelukkig leer je er wat van en leer je nóg meer mensen kennen.

Dan vind je het tijd voor een grotere commissie met meer verantwoordelijkheid. Ook dit kost weer een hoop tijd in combinatie met je vereniging, sport, huis, werk én je studie. Maar dingen afzeggen is geen optie. Met de nodige biertjes moet je blijven sporten, je moet blijven werken om alles te kunnen betalen en studeren was de reden dat je hier kwam, dus je studie kun je ook niet even afzeggen. Daarom ga je maar door en door.

Maar waarom eigenlijk? Tegenwoordig wordt er van studenten verwacht dat ze actief zijn naast hun studie. Een commissie, een stage, een buitenlandreis, een bestuursjaar en een bijbaan bijvoorbeeld staan goed op je cv en vergroten de kans op de arbeidsmarkt. Daarbuiten moet je ook je vrienden onderhouden. Tegelijkertijd wordt er wel verwacht dat je nominaal studeert. Is dat niet een beetje krom?

Ik snap wel dat studenten het gevoel hebben dat er een enorme druk op hen ligt en dat zij zich gestrest voelen. Met al die regelgeving lijkt het voor studenten steeds moeilijker om én actief te zijn én hun studie te halen. Maar gelukkig zijn er ook zoveel mooie momenten tijdens je studententijd! Hoe fijn is het wel niet om zelf je tijd te kunnen indelen, mooie feestjes mee te pakken en altijd vrienden om je heen te hebben? Vergeet ondanks alle drukte niet te genieten van je studententijd!

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.