Minder eerstejaars

| Redactie

Na de hoge instroom van vorig jaar lijken dit studiejaar minder eerstejaars aan een UT-opleiding te beginnen. In de vooraanmeldingscijfers van deze week staat de UT 5,5 procent in de min, terwijl de getallen voor de zomer nog op lichte groei wezen. Advanced technology (AT) en scheikundige technologie staan op een kwart minder studenten dan vorig jaar. Volgens de opleidingsdirecteur van AT Jaap Flokstra ligt het echter genuanceerder. Groeiers zijn civiele techniek, elektrotechniek en technische wiskunde. En, opmerkelijk, onderwijskunde.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Enige voorzichtigheid is geboden. Niet voor niets duurt het tot de zogenaamde decembertelling voordat universiteiten weten hoeveel nieuwe eerstejaars er echt bij zijn gekomen. Maar de cijfers van eind augustus geven doorgaans wel een goede indicatie. De UT lijkt na twee jaren van groei komend studiejaar weer iets te krimpen. De tussenstand wijst op een daling van min 5,5 procent. De totale instroom bij alle dertien Nederlandse universiteiten daalt overigens ook, maar lichter: 2,8 procent.

Studies die dit jaar meer studenten mogen verwachten zijn bijvoorbeeld wiskunde (+16,7 procent), civiele techniek (+11,6 procent) en elektrotechniek (+11,3 procent). Ook onderwijskunde groeit, zelfs met 21,4 procent. Dat is opmerkelijk omdat de bacheloropleiding dit jaar voor het laatst wordt aangeboden. Belangrijk argument om de bachelor op te heffen, was een te lage instroom.

Advanced technology staat in de vooraanmeldingen op ruim een kwart minder studenten. Vorig jaar verdubbelde de instroom bij die studie nog. Ook scheikundige technologie levert een kwart in. Volgens opleidingsdirecteur Jaap Flokstra van AT komt zijn studie op iets minder dan de 80 studenten van vorig jaar uit, maar zeker geen 25 procent lager. 'Bij de Kick-In lopen nu al 70 AT-studenten.'

De cijfers van de UT noemt Flokstra 'volstrekte onzin'. Vorig jaar werden in september pas de onvolledige aanmeldingen van met name internationale studenten uit het systeem gehaald, terwijl dat dit jaar al in juni en juli gebeurde. De vooraanmeldingscijfers geven dus vooral voor opleidingen met veel buitenlandse instroom een scheef beeld, aldus Flokstra.

De drie grootste studies van de UT, bedrijfskunde, psychologie en bestuurskunde, verliezen eveneens studenten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.