Axiom IC wint Van den Kroonenbergprijs

| Redactie

Het Enschedese hightech bedrijf Axiom IC ontving vanmiddag tijdens de Innovatielezing de Van den Kroonenbergprijs 2012 voor jong ondernemerschap. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een bedrijf dat een sterke binding heeft met de UT en zich onderscheidt door innovatieve producten of een vernieuwende bedrijfsvoering. De prijs is vernoemd naar voormalig rector magnificus en grondlegger van de ondernemende universiteit Harry van den Kroonenberg.

Axiom IC positioneert zich als ‘center of excellence in mixed-signal systems en geïntegreerde schakelingen’. Hun focus ligt op data converters en audio waarbij ze diensten leveren als consultancy, research & feasibility studies, circuit design inclusief layout, IP development en evaluatie.

De Axiom-ondernemers die de prijs in ontvangst namen waren allebei betrokken bij de oprichting van het bedrijf. Gerard Hoogendijk studeerde aan de HTS en is momenteel CEO en CFO bij Axiom. Daniël Schinkel studeerde en promoveerde aan de UT en is nu CTO.

Van de 21 medewerkers van Axiom IC zijn er 16 afgestudeerd, en een aantal gepromoveerd, aan de UT. Professor Ed van Tuijl is aandeelhouder in het bedrijf en parttime hoogleraar IC Design bij de vakgroep van UT-hoogleraar Bram Nauta. De banden met de UT zijn dus sterk. Axiom IC maakt ook gebruik van een lab op de universiteit en participeert in een aantal projecten.

Gerard Hoogendijk zei ‘aangenaam verrast’ te zijn toen hij hoorde over de toekenning van de Van den Kroonenbergprijs. ‘Wij waren nog niet eerder genomineerd, en als ik dan zie welke bedrijven ons zijn voorgegaan is dat toch wel een hele eer. We zien de prijs vooral als een stukje erkenning voor een koers die we 5 jaar geleden zijn ingeslagen. Dat was toen vooral het besluit om ons te focussen op een bepaald vakgebied, namelijk data converters en audio.’

Hoogendijk noemt een voorbeeld: ‘Voor een Amerikaans bedrijf hebben wij in een jaar tijd een high speed analoog digitaal converter systeem ontwikkeld. Chipgigant Intel had verwacht dat die ontwikkeling minimaal drie jaar zou duren. Dat is natuurlijk een mooi succes.’

De omzet heeft zich bij Axiom IC, ondanks de economische crisis, positief ontwikkeld. ‘Vooral in 2009 hebben we last gehad van de crisis, maar de vooruitzichten waren altijd positief. Wij merken vooral dat we wat harder ons best moeten doen om klanten te overtuigen.’

Axiom IC hoopt de komende jaren verder te groeien, en op lange termijn een eigen product te ontwikkelen. ‘Uitbreiding zal vooral in personeelssfeer zijn. Het openen van een nevenvestiging zit op dit moment niet concreet in de planning’, aldus Hoogendijk.

Van de 4500 euro die hoort bij de Van den Kroonenbergprijs willen de drie ondernemers een ‘leuk feestje’ gaan geven voor het personeel want ‘zij hebben deze prijs mede mogelijk gemaakt’.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.