Koningin getrakteerd op lasershow tijdens dies

| Redactie

In aanwezigheid van koningin Beatrix vierde de UT vrijdagmiddag in het Wilminktheater in Enschede de vijftigste verjaardag ofwel het tiende lustrum, zoals rector Ed Brinksma het noemde. De koningin woonde de diesrede bij die werd uitgesproken door hoogleraar Clemens van Blitterswijk, wetenschappelijk directeur van instituut Mira. Vervolgens werd ze getrakteerd op een spectaculaire lasershow.

‘Het is een bijzonder grote eer en genoegen dat ik u namens de UT welkom kan heten op ons tiende lustrum. Uw aanwezigheid onderstreept het belang van deze mijlpaal.’ Zo ontving Brinksma koningin Beatrix. Vervolgens toonde hij een filmpje over de vijftigjarige geschiedenis van de UT, waarin de rol van het Koninklijk Huis werd benadrukt. Juliana verwelkomde in 1964 de eerste studenten op de campus. Prins Claus opende twintig jaar geleden de Mesa+-cleanroom en vorig jaar deed Prins Willem-Alexander dat met het nieuwe NanoLab.

Brinksma sprak in zijn rede over de unieke verworvenheden van de UT uit de afgelopen vijftig jaar. Zo wees hij erop dat de UT ‘trendsettend’ is geweest als de ondernemende universiteit en dat de opleiding bestuurskunde ‘haast in Twente is uitgevonden’. ‘Een meer recent voorbeeld is technische geneeskunde. Die studie probeert het gat te vullen tussen de klassieke medische opleidingen en de medische praktijk.’

Nadat hoogleraar Clemens van Blitterswijk zijn diesrede ‘Functie volgt vorm’ over de ontwikkelingen in de regeneratieve geneeskunde had uitgesproken, volgde een spectaculaire lasershow. Koningin Beatrix woonde bovendien de uitreiking van de eredoctoraten bij. Aan het eind van de academische plechtigheid werd haar door Ed Brinksma en de gisteren gepromoveerde UT-historicus Jorrit de Boer twee boeken aangeboden: één over de vijftigjarige geschiedenis van de UT (samengesteld door De Boer en hoogleraar J.W. Drukker) en één over de architectuur op de campus (van de hand van Peter Timmerman, hoofd Studium Generale).

In zijn openingsspeech eerder op de middag verwees rector Ed Brinksma naar wat SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan ook al zei tijdens de opening van het academisch jaar toen het ging over de leeftijd van de UT. ‘We zijn nu wijs genoeg vanwege die vijftig jaar, maar jong genoeg om nog lang profijt te kunnen hebben van de afgelopen vijftig jaar.’

Foto: Arjan Reef

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.