Sport bezuinigt jaarlijks 6,5 ton

| Redactie

Bij het sportcentrum vertrekken het komend jaar 2,35 fte aan medewerkers. Dat is nodig om aan de bezuinigingsopdracht van ruim 6,5 ton per jaar tot 2018 te kunnen voldoen. De inkrimping in de staf levert zo’n anderhalve ton op. Andere maatregelen om het sportcentrum weer financieel gezond te maken zijn onder andere de komst van de UT-zwemschool, de verhuur van ruimte aan fysiotherapiepraktijk Polman en het later vervangen van fitnessapparatuur.

In totaal moet het sportcentrum tot 2018 jaarlijks 664.000 euro ‘ombuigen’ om weer financieel gezond te worden. Dat staat in de plannen die campusmanager Monique van der Burg en interim-manager van het sportcentrum Pim Fij naar het college van bestuur hebben gestuurd. Het CvB vergadert maandag over dit voorstel.

Gisteren werd bekend dat het management van het sportcentrum wordt gehalveerd. Nu is duidelijk dat er 2,35 fte aan personeel moet vertrekken, als het college van bestuur met het voorstel instemt. Om welke functies het precies gaat is nog onduidelijk. Wel staat vast dat 0,5 fte wordt gewonnen doordat er geen nieuwe directeur voor het sportcentrum wordt benoemd. In de nieuwe Eenheid Campus komt volgens de plannen één hoofd voor sport en cultuur. Daarnaast verdwijnen er 1,85 fte aan coördinerende taken. Deels krijgen coördinatoren trainings- en coachingsuren. Dat betekent dat het contract van mogelijk een of meer sportdocenten niet wordt verlengd. De personele bezuinigingen leveren anderhalve ton op.

Andere bezuinigingsmaatregelen

Van de ruim 6,5 ton ombuigingstaakstelling heeft het sportcentrum vorig jaar al 2,5 ton gerealiseerd, onder andere door te bezuinigen op de schoonmaak en door minder externe accommodatie te huren. De grootste klap (175 duizend euro) komt echter van de sportvisie van de Student Union. Hierin is vastgelegd dat studenten bij verenigingen nog maximaal twee (in plaats van drie en soms meer) sportmomenten krijgen aangeboden die gesubsidieerd worden door de UT.

Pim Fij en Monique van der Burg slaagden er dit voorjaar in nog eens 175 duizend euro terug te verdienen. De UT-zwemschool, die zwemlessen gaat aanbieden aan kinderen vanaf 3 jaar, moet jaarlijks 76 duizend euro aan inkomsten op gaan leveren. Een andere inkomstenbron is de komst van fysiotherapiepraktijk Polman naar het sportcentrum. Die praktijk maakt ook gebruik van het fitnesscentrum. Het sportcentrum verwacht bovendien enkele tienduizenden euro’s te besparen door fitnessapparatuur pas later te vervangen.

Nog te bezuinigen: een ton

Naast deze plannen blijft nog ongeveer een ton over om aan de gestelde bezuinigingstaak te voldoen. Fij en Van der Burg schrijven in hun plan dat ze hopen dit voor elkaar te krijgen door onder andere de huurovereenkomst met het ROC Twente aan te scherpen, meer te verdienen met cursussen en door de subsidieregeling voor sportverenigingen per september 2014 aan te passen. Dat staat in de presentatie die medewerkers van de Eenheid Campus eind vorige week kregen over de plannen voor sport en cultuur. Hoe de subsidieregeling zou moeten worden aangepast, wordt uit die presentatie nog niet duidelijk.

Pim Fij en Monique van der Burg willen nog geen toelichting geven op hun plannen. Ook Erik van Keulen, directeur Algemene Zaken (waar de Eenheid Campus onder valt), geeft geen commentaar. Allen wachten af wat het college van bestuur maandag beslist over het plan.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.