Zes miljoen voor nieuwe fotonische productiefaciliteit

| Redactie

PhotonDelta, een nationaal programma voor de ontwikkeling van fotonica, investeert zes miljoen in New Origin, een nieuw te bouwen productiefaciliteit voor fotonische chips. De UT is via haar holding volledig eigenaar van New Origin.

Foto: in het NanoLab kunnen bedrijven al op kleine schaal gebruikmaken van productiefaciliteiten voor fotonische chips.

New Origin komt voort uit het NanoLab van de UT en is onderdeel van ChipTech Twente, een chiptechnologiecluster in Twente. De investering van PhotonDelta wordt gebruikt om de eerste onafhankelijke productiefaciliteit voor fotonische chips in Nederland op te richten. Het geld is indirect afkomstig van de provincie Overijssel, die in 2019 tien miljoen leende aan PhotonDelta voor het nationaal fotonica-programma.

Waar de faciliteit precies moet komen, op de campus of elders, is nog niet bekend, laat UT-woordvoerder Laurens van der Velde weten. De faciliteit moet bedrijven in staat stellen hun eigen fotonische chips te produceren. Dit verlaagt de productiekosten en vergroot de beschikbaarheid van fotonische chips. De toepassingen zijn legio, bijvoorbeeld in datacommunicatie, medische apparatuur en de luchtvaart.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.