‘Fotonica Oscar’ voor UT-start-up QuiX Quantum

| Redactie

Het Enschedese QuiX Quantum wist onlangs een prestigieuze Prism Award in de wacht te slepen. De UT-start-up kreeg de prijs, die werd uitgereikt in San Francisco, voor haar fotonische kwantumprocessor.

Foto: vlnr. Devin Smith, Stefan Hengesbach en Jelmer Renema. © QuiX Quantum.

De Prism Award is een internationale wedstrijd voor de beste nieuwe optica- en fotonicaproducten. Het evenement wordt jaarlijks georganiseerd door SPIE, de internationale vereniging voor optica- en fotonicabedrijven. Het Enschedese QuiX Quantum won de Prism Award, die bekendstaat als de Oscar voor fotonica, in de categorie kwantumtechnologie voor haar ‘20-mode Quantum Photonic Processor’.

Het Enschedese QuiX Quantum timmert de laatste jaren flink aan de weg. Onlangs kreeg het bedrijf een grote order van 14 miljoen euro van het Duitse lucht- en ruimtevaartinstituut DLR voor de bouw van een fotonische kwantumcomputer. Het Twentse bedrijf bouwt aan een kwantumcomputer op basis van fotonen (lichtdeeltjes). Deze technologie heeft een enorme rekenkracht en is volgens QuiX goed schaalbaar.

Lees hier ook een interview met medeoprichter en CTO Jelmer Renema, tevens universitair docent aan de UT. Op donderdag 23 februari spreekt Renema in het Science Café Enschede. 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.