Hongaarse onderscheiding voor UT-hoogleraar Julius Vancso

| Jelle Posthuma

Julius Vancso, UT-hoogleraar Materials Science and Technology of Polymers, is recent onderscheiden met het Officierskruis van de Orde van Verdienste van Hongarije. Hij kreeg de onderscheiding als erkenning voor zijn onderzoek en zijn inzet voor de Hongaarse wetenschap. Het Officierskruis werd uitgereikt door de Hongaarse ambassadeur in Den Haag.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Vancso begint zijn wetenschappelijke carrière in Boedapest, waar hij promoveert aan de Loránd Eötvös-universiteit. Daarna vertrekt hij naar Zwitserland voor een baan als docent en onderzoeker aan de ETH Zürich. In 1988 volgt een emigratie naar Canada. De Hongaarse onderzoeker krijgt daar een aanstelling aan de Universiteit van Toronto.

Midden jaren negentig komt Vancso naar Twente, waar hij aan de slag gaat als hoogleraar Materials Science and Technology of Polymers. Naar eigen zeggen wordt hij tijdens zijn eerste bezoek verliefd op de campus. 'De ruime opzet, de collega's, de universiteit. Het kwam allemaal zeer sympathiek over’, vertelt Vancso in 1995 aan een journalist van UT-Nieuws (de voorloper van U-Today).

De rest van zijn rijke wetenschappelijke loopbaan blijft de Hongaarse wetenschapper in Twente, hoewel hij ook gasthoogleraarschappen aan diverse universiteiten vervult, waaronder in Barcelona, Zürich, Boedapest en Singapore. In 2010 treedt Vancso toe tot de Hongaarse Academie van Wetenschappen. Dit jaar komt daar een hoge onderscheiding vanuit zijn thuisland bij: het Officierskruis van de Orde van Verdienste.

Vancso is verheugd met zijn onderscheiding, zo laat hij telefonisch weten. ‘Voor mij was het een van de leukste momenten uit mijn loopbaan en wetenschappelijke leven. Het is een grote eer.’ In de motivatie voor zijn onderscheiding worden de verdiensten van de hoogleraar voor de Hongaarse wetenschap geroemd. ‘Ik zie mezelf vooral als een ambassadeur van de wetenschap in het algemeen. De wetenschap is een van de krachten die ons mensen in de wereld verbindt.’

Voor de hoogleraar zijn niet zijn indrukwekkende aantal wetenschappelijke publicaties en citaties het belangrijkst, maar de studenten en promovendi die hij heeft opgeleid. ‘Daar ben ik zeer trots op. Dat is voor mij het belangrijkste resultaat uit mijn loopbaan.’ Hoewel de hoogleraar inmiddels (deels) met emeritaat is, weet de Hongaarse onderzoeker niet van stoppen. Binnenkort vliegt hij weer naar Singapore, waar hij een aanstelling heeft aan het Institute of Materials Research and Engineering.

(Foto: Julius Vancso met de Hongaarse ambassadeur - foto van Twitter door Vinod Subramaniam)

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.