UT behoudt plek in Shanghai Ranking

| Rense Kuipers

De UT staat net als de voorgaande drie jaar ergens tussen plek 401 en 500 op de meest recente Shanghai Ranking, die gisteren verscheen. Van de dertien beoordeelde Nederlandse universiteiten, blijft de UT op de twaalfde plaats staan.

Stijgen of dalen doet de UT niet ten opzichte van voorgaande jaren. Sinds de Shanghai Ranking van 2019 staat de UT tussen plek 401 en 500, terwijl de universiteit het jaar ervoor buiten de top 500 viel. In vergelijking met de andere Nederlandse universiteiten staat de UT één-na-laatste op de ranglijst. Alleen de Universiteit van Tilburg staat lager (tussen plek 601 en 700).

Een vervolg aan de jarenlange status quo dus voor de UT, dat met name op de specifieke onderzoeksgebieden ‘Remote Sensing’ (plek 9 wereldwijd) en Water Resources (48) goed scoort. Andere Nederlandse universiteiten kregen wel te maken met schommelingen. Zo viel de Universiteit Leiden buiten de top 100, maar nestelde de Erasmus Universiteit Rotterdam zich na een jaar afwezigheid weer in de top 100, op een 87e plaats.

Amerikaanse top 3

De makers van de Academic Ranking of World Universities – zoals de Shanghai Ranking ook bekend staat – kijken voor de samenstelling van hun ranglijst onder andere naar onderzoekers en alumni die Nobelprijzen of Fieldsmedailles hebben gewonnen, het aantal gepubliceerde artikelen in tijdschriften van Science en Nature en het aantal vaak geciteerde wetenschappers volgens het bedrijf Clarivate.

De top van de ranglijst wordt al jarenlang gedomineerd door Amerikaanse universiteiten. Maar liefst 39 universiteiten uit de top 100 van dit jaar zijn gevestigd in de Verenigde Staten. Ook de gehele top 3 is Amerikaans. Harvard staat bovenaan, gevolgd door Stanford en MIT. De Britse University of Cambridge staat op plek vier.

Kritiek

De Shanghai Ranking is – evenals andere ranglijsten – al jaren onderwerp van kritiek. Met name de beoordelingscriteria zijn volgens critici te eenzijdig en leggen te weinig nadruk op onderwijsprestaties. Logischerwijs willen de Nederlandse universiteitsbestuurders de komende jaren richting andere manieren van ‘erkennen en waarderen’ gaan.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.