Brand Amsterdamse studentenflat mogelijk aangestoken om regenboogvlaggen

| HOP, Josefine van Enk

Een grote brand in een studentenflat aan de Krelis Louwenstraat in Amsterdam-West is waarschijnlijk aangestoken. De brandstichters hadden het gemunt op regenboogvlaggen, vermoedt de politie.

De brand woedde vanochtend op de achtste etage van de flat en kon in een uur geblust worden. Uit eerste onderzoek blijkt dat op meerdere plekken in het gebouw pogingen tot brandstichting zijn gedaan. Volgens de politie waren er in en rond de flat eerder al incidenten waarbij regenboogvlaggen het mikpunt waren.

Bij de brand van vanochtend vroeg raakten vier slachtoffers gewond. Zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Vier andere bewoners moesten door de brandweer met een ladderwagen van het balkon gered worden. Het gebouw is inmiddels volledig ontruimd en de andere bewoners zijn opgevangen in de buurt.

Het onderzoek naar de mogelijk LHBTIQ+ gerelateerde brandstichting is nog gaande. De recherche zoekt contact met mensen die iets gezien of gehoord hebben in de omgeving van de studentenflat.

UPDATE

Flatbewoners vermoeden dat één of meerdere medebewoners verantwoordelijk zijn voor de brand. Die zouden ook eerdere incidenten in het complex op hun geweten hebben. 'Hakenkruizen, het in brand steken van regenboogvlaggen en Pride-posters net nadat die zijn opgehangen: dat kunnen geen mensen van buiten zijn geweest. De dader kende ook veel te goed de weg in de ruimtes en gangen', zegt student Andra tegen Folia.

De Amsterdamse politie meldt aan de Volkskrant dat er eerder ook al aangifte is gedaan van ‘incidenten met regenboogvlaggen. Het onderzoek leverde toen nog niet genoeg op om een dader te achterhalen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.