‘Moldel’ van UT-student zit ernaast

| Stan Waning

Vol trots presenteerde UT-student Haico Dorenbos onlangs zijn ‘Moldel’. Zijn algoritme kon zien wie de mol was het in televisieprogramma ‘Wie is de Mol’. Twee weken en twee afvallers later blijkt zijn systeem niet waterdicht.

Haico Dorenbos.

De grafiek van Dorenbos loog er na aflevering zes niet om. Liefst 91 procent kende de masterstudent Computer Science tegenover de landelijke media verdeeld toe aan Marije Knevel en Splinter Chabot. Dorenbos durfde zich toen niet te wagen aan een voorspelling, maar na de zesde aflevering bestond er geen twijfel meer. TV-maker Knevel viel af, waardoor zijn algoritme 95 procent toekende aan Splinter Chabot.

Vol vertrouwen keek de UT-student zaterdag naar de aflevering, tot het moment dat presentator Rik van de Westelaken een rood scherm tevoorschijn toverde voor Splinter Chabot. ‘Ik baalde ontzettend. Het bleek namelijk dat mijn algoritme geen garantie geeft, ook al werkte het in de voorgaande seizoenen altijd’, vertelt Dorenbos.

De UT-student ging gelijk op zoek naar het waarom en kwam daar snel achter. ‘In de opdracht 'kameraad' tijdens de derde aflevering kon je vijf gegeven antwoorden per kandidaat zien. Dat is eigenlijk nog nooit eerder gebeurd. Het algoritme was daar niet voor getraind. Ik vermoed dat het daarom mis is gegaan.’

Twee weken geleden gaf Dorenbos al aan dat hij zijn algoritme verder wilde fintunen. Deze misser overtuigt hem in dat streven. ‘Ik heb de algoritmes van de voorgaande seizoenen altijd na afloop van het seizoen gemaakt, door afleveringen terug te kijken. Dat is ook anders in dit seizoen. Ik baal ervan, maar het is niet zo dat alles nu voor niets is geweest. Ik heb de fout uit het Moldel gehaald. Renée Fokker is nu volgens het systeem topfavoriet als mol.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.