Massaal aan de mooc in coronatijd

| HOP, Evelien Flink

In de coronacrisis zitten mensen veel thuis. Waarom niet van de nood een deugd maken en gratis online colleges volgen? Sinds de eerste lockdown in maart is het aantal mooc-cursisten fors gestegen.

Ook de UT heeft allerlei moocs, zoals deze over Philosophy of Technology and Design, met Peter-Paul Verbeek

Update 30/10 | Ook toename deelnemers UT-moocs

Bij de moocs die de UT op platform FutureLearn aanbiedt was ook een toename, al bleef de verhouding afhakers tijdens de mooc wel gelijk, zegt coördinator Eduardo Hermsen.

De moocs op FutureLearn zijn vrij beschikbaar, maar voor een certificaat (of upgrade) moet je wel betalen. 'Alle medewerkers van de UT kunnen zo'n upgrade aanvragen via TELT', zegt Hermsen. 'De kosten voor de upgrade worden door de UT betaald en afgehandeld. Tijdens de crisis is hier vooral door PhD-studenten veel gebruik van gemaakt, in samenwerking met TGS.'

Dankzij de kabinetsoproep om zoveel mogelijk thuis te blijven, hebben veel mensen er een nieuwe hobby bij. In crisistijd wandelen, bakken, fitnessen en knutselen we wat af. Maar ook het volgen van gratis online collegereeksen, zogeheten moocs (massive online open courses), is populairder dan ooit. De cursussen worden gevolgd door geïnteresseerden uit de hele wereld.

Mijlpaal

Aan de TU Delft heeft de 3 miljoenste mooc-cursist zich inmiddels geregistreerd, meldt de universiteit op haar website. Die mijlpaal is, vermoedelijk door de crisis, sneller behaald dan verwacht. Toen veel landen in maart voor het eerst in lockdown gingen, verdrievoudigde het aantal aanmeldingen van zesduizend naar zo’n twintigduizend per week.

Tegen de zomer daalden de inschrijvingen weer naar de reguliere aantallen, dus het is de vraag of ze bij een volgende lockdown opnieuw zullen toenemen. De ervaring met moocs zou de universiteit hebben geholpen bij het verzorgen van online onderwijs.

Nieuw normaal

Ook bij Wageningen University zorgde de coronacrisis voor een piek. Daar hebben zich al een miljoen mooc-ers gemeld. Het aantal inschrijvingen ligt er twee à drie keer hoger dan vóór de lockdown, schrijft Resource.

Dat geldt ook voor de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar mooc over econometrie trok daar tussen eind maart en eind april periode gemiddeld 1.043 aanmeldingen per week tegen 325 vóór de crisis. In de weken daarop stabiliseerden de inschrijvingen naar een “nieuw normaal” van 731 cursisten per week. “De coronacrisis heeft de belangstelling voor deze mooc meer dan verdubbeld”, concludeerden de econometristen in juli.

Aantrekkelijk

De trend beperkt zich niet tot Nederland. Mooc-platform Coursera, dat samenwerkt met 150 universiteiten van over de hele wereld, verwelkomde naar eigen zeggen sinds maart 21 miljoen nieuwe cursisten: maar liefst drieënhalf keer meer dan in diezelfde periode vorig jaar. Ze komen vooral uit de Verenigde Staten, India, Mexico, China en Brazilië.

Volgens Coursera spelen ook de onzekere arbeidsmarkt en de toegenomen werkloosheid een rol bij de populariteit van moocs. Juist nu willen mensen extra kennis en vaardigheden opdoen om aantrekkelijk te blijven voor (toekomstige) werkgevers. Bovendien is het volgen van online onderwijs sinds de start van de crisis veel normaler geworden.

Zin in een mooc van Twentse bodem? Het actuele aanbod staat op de site van de UT.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.