Terugblik Elsevier: UT beste technische universiteit

Wageningen Universiteit sleept met haar opleidingen de meeste ‘medailles’ in de wacht in de vernieuwde ranglijst van weekblad Elsevier. De UT is de beste in het Elsevier-lijstje van technische universiteiten: 14 medailles voor 46 opleidingen.

Elk jaar kijkt weekblad Elsevier samen met onderzoeksbureau ResearchNed wat volgens studenten de beste studies in het Nederlandse hoger onderwijs zijn. Dat gebeurt op grond van de Nationale Studenten Enquête, waarin studenten allerlei oordelen geven over hun onderwijs.

Deze keer waren er flinke problemen met de enquête, waardoor de data voor de universiteiten pas later dit jaar openbaar worden gemaakt. De hogescholen willen zelfs helemaal niet meer meewerken aan de ronde van dit jaar. Er zijn dus geen nieuwe gegevens.

Olympische Spelen

Daarom blikt Elsevier terug: welke opleidingen doen het door de jaren heen goed? Die opleidingen krijgen een gouden, zilveren of bronzen medaille, alsof het de Olympische Spelen zijn.

Een opleiding is een medaille waard op twee voorwaarden: als studenten de laatste drie jaar bovengemiddeld tevreden waren én als de opleiding in zijn soort ook minstens één jaar tot de opleidingen met de meest tevreden studenten behoort. Dus als een opleiding geneeskunde bovengemiddeld tevreden studenten heeft, is dat niet genoeg voor een medaille: die moet in drie jaar tijd minstens een keer tot de top van de gezondheidsopleidingen behoren.

Dat laatste criterium zorgt voor het verschil in het metaal van de medaille: drie jaar bij de beste opleidingen, dan krijg je goud. Twee jaar is zilver, één jaar is brons. Uiteindelijk leidt dit tot een medaillespiegel voor hogescholen en universiteiten.

14 medailles voor UT

Het weekblad maakt het onderscheid tussen brede, specialistische en technische universiteiten. Wageningen – die Elsevier schaart onder de specialistische universiteiten – doet het heel goed, met 39 medailles voor 46 opleidingen. De Rijksuniversiteit Groningen voert het lijstje aan bij de brede universiteiten. De UT staat bovenaan bij de technische universiteiten, met vijf gouden, vier zilveren en vijf bronzen medailles.

In het hbo is de uitkomst een grotere verrassing. Avans, in eerdere jaren uitgeroepen tot nummer 1, staat in de medaillespiegel op de vijfde plaats. De nieuwe methodiek pakt opvallend genoeg niet zo gunstig uit voor deze hogeschool.

Bovenaan in het hbo staat de Hanzehogeschool Groningen. De nummer twee is Windesheim: die heeft weliswaar meer medailles, maar dat zijn vooral bronzen medailles en die wegen minder zwaar.

Bij de kunsthogescholen en de specialistische hogescholen zijn ArtEZ en de Christelijke Hogeschool Ede de winnaars, al gaat het vooral bij de kunsthogescholen om kleine aantallen. ArtEZ heeft maar twee medailles.

Arbeidsmarkt

Online biedt Elsevier overigens nog meer informatie: het weekblad koppelt de opleidingen nu ook aan informatie over de arbeidsmarkt, zodat studiekiezers die kunnen meewegen. Het gaat bijvoorbeeld om de kansen op een vast contract en de hoogte van het salaris.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.