Finse miljoenen voor op UT ontwikkelde techniek

| Redactie

De UT-spin-off BTG-Bioliquids, gespecialiseerd in pyrolysetechniek, krijgt stapsgewijs een investering van 100 miljoen euro van het Finse bedrijf Green Fuel Nordic.

De eerste investering bedraagt een order van 25 miljoen euro voor de bouw van één fabriek waar zaagsel en houtsnippers omgezet wordt in olie. Het wordt bijna een exacte kopie van Empyro, de fabriek in Hengelo waar nu al pyrolyseolie uit afvalhout wordt gewonnen. 

In de komende jaren wil Green Fuel Nordic er nog drie fabrieken bij laten bouwen door het Enschedese bedrijf. De eerste pyrolysefabriek moet volgend jaar al draaien, naast een houtzagerij in de stad Lieksa, zo meldt BTG-Bioliquids op zijn website.

Door middel van pyrolyse wordt bijvoorbeeld zaagsel in afwezigheid van zuurstof verhit tot zo’n 500 graden Celsius. Daardoor ontstaat ruwe bio-olie, een omzetting die een paar seconden duurt, terwijl de natuur daar miljoenen jaren voor nodig heeft. Het is een beproefd concept: in Hengelo staat sinds 2015 een fabriek die olie levert aan FrieslandCampina in Borculo.

De techniek is zo’n 25 jaar geleden ontwikkeld bij de UT en er wordt nog steeds onderzoek naar gedaan. Vervolgens zette de spin-off BTG de ontwikkeling van de technologie voort in de jaren ’90. BTG-Bioliquids begon in 2008, als dochterbedrijf van de UT-spin-off.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.