Academie-Kus naar voorzitters UvA en VU

| HOP, Steffi Weber

De twee Amsterdamse universiteitsbestuurders Geert ten Dam en Mirjam van Praag durfden dit jaar hun nek uit te steken voor hun medewerkers. Daarom geeft wetenschapsvakbond Vawo hun op Valentijnsdag de Academie-Kus.

De voorzitters van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit delen de jaarlijkse prijs voor hun steun aan WOinActie. Deze protestbeweging, winnaar van de Academie-Kus 2018, zet zich in voor lagere werkdruk aan universiteiten en meer investeringen in onderwijs en wetenschap.

Ten Dam en Van Praag namen vorig jaar deel aan meerdere acties en liepen afgelopen december als enige collegevoorzitters mee in de door WOinActie georganiseerde protestmars in Den Haag. De Vawo waardeert ook dat ‘ze allebei met stevige uitspraken kwamen richting minister Van Engelshoven van OCW over het uitblijven van noodzakelijke investeringen’, staat in het persbericht.

Net uitsteken

‘Deze twee collegevoorzitters hebben laten zien dat ze hart hebben voor de belangen van hun werknemers. Natuurlijk zijn we het niet altijd met elkaar eens, maar ik denk dat de manier waarop zij momenteel hun nek durven uitsteken, gewaardeerd mag worden’, aldus Vawo-voorzitter Roel Pieterman.

De winnaars vinden hun steun aan de actievoerders vanzelfsprekend. UvA-voorzitter Ten Dam benadrukt dat ze zelf nog onderwijs geeft en betrokken is bij onderzoek. ‘Ik weet hoe hard mensen werken om de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek op peil te houden met steeds minder geld.’

Niet zomaar

‘Wetenschappers demonstreren niet zomaar,’ zegt ook haar VU-collega Van Praag. ‘Zij werken keihard om onder steeds grotere druk topkwaliteit te leveren in onderzoek, onderwijs en valorisatie. Wij werken er hard aan om de werkdruk te verlagen, maar kunnen dat niet alleen.’

De Academie-Kus is voor de derde keer uitgereikt. Vorig jaar ging die dus naar WOinActie en in 2017 zette de Vawo SP-Kamerlid Jasper van Dijk in het zonnetje.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.