UT-alumnus in MIT lijst van innovators onder 35 jaar

| Reinout de Jong

Menno Veldhorst (TN, 2008) behoort tot de top van Innovators jonger dan 35 jaar. De lijst met jong talent is gepubliceerd in het online september/oktober nummer van MIT Technology Review.

Photo by: Kees Bennema
Menno Veldhorst in het UT-magazine voor alumni en relaties, 2016

De nominatie in de categorie Visionaries dankt de UT-alumnus aan zijn natuurkundige ontdekking om semiconductor-gebaseerde kwantumcircuits te printen op silicium die stabiel genoeg zijn om te berekenen.

Dankzij de onderzoekdoorbraak van Veldhorst is processorfabrikant Intel momenteel bezig met het printen van honderdduizenden van deze ‘simpele’ systemen op dezelfde platen als van hun conventionele chips. Hierdoor kunnen samenwerkingspartners van Intel zich op de micro-elektronica en algoritmes focussen in plaats van op de fundamentele, natuurkundige uitdagingen.

Om te ontdekken waartoe kwantumcomputers in staat zijn, is het eerst nodig om er een hele vloot van te bouwen. Dit kan nu dankzij het onderzoek van Veldhorst.

Menno Veldhorst (33) studeerde in 2008 af aan de UT met een bachelor en master of science in toegepaste natuurkunde. In 2012 haalde hij zijn PhD aan de UT. Veldhorst is momenteel teamleider Quantum Computation bij QuTech in Delft. In dit instituut werken onderzoeksgroepen van de TU Delft samen met TNO en grote jongens als Microsoft en chipfabrikant Intel aan de ontwikkeling van kwantumcomputers en andere kwantumtechnologie.

De MIT Technology Review Innovators Under 35 Awards is een jaarlijks initiatief van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.