Boete voor tabaksfabrikant

| HOP, Steffi Weber

Sigarettenfabrikant Japan Tobacco International moet flinke boetes betalen voor de sponsoring van Nederlandse studentenverenigingen. Die verkochten in ruil alleen maar sigaretten van JTI, stelt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

De NVWA bevestigt een bericht hierover van de Onderzoeksredactie Tabak. Een woordvoerder wil verder niet ingaan op de zaak omdat het onderzoek nog loopt en tabaksfabrikant JTI nog in beroep kan gaan.

De Onderzoeksredactie Tabak onthulde vorig jaar dat JTI studentenverenigingen in Groningen, Utrecht, Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Delft, en Maastricht heeft betaald, zodat die alleen de JTI-merken Camel en Winston zouden verkopen. Dit soort afspraken valt onder illegale sponsoring, bepaalde de rechter in een eerdere zaak. Daarop staat een boete van 45 duizend euro die bij iedere nieuwe overtreding hoger wordt. Volgens de Onderzoeksredactie Tabak kan de boete voor JTI zodoende oplopen tot drie miljoen euro. Het zou gaan om negen boetes die vorig jaar zouden zijn opgelegd.

JTI wil geen commentaar geven. Het bedrijf bestudeert de beslissing van de NVWA en heeft nog niet besloten of het beroep aantekent. Onderzoeksredactie Tabak wordt betaald door de uitgever van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, maar die heeft naar eigen zeggen geen invloed op het onderzoek.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.