Academie-Kus voor #WOinactie

Vakbond voor de wetenschap VAWO zet op Valentijnsdag #WOinactie in het zonnetje. De actiegroep levert een belangrijke bijdrage aan het debat over de werkdruk aan Nederlandse universiteiten, vindt de vakbond.

Overhandiging van de #WOinactie-petitie in december 2017.

Vorig jaar reikte de VAWO de Academie-Kus voor het eerst uit. De eer viel toen te beurt aan SP-Kamerlid Jasper van Dijk, die zich volgens de jury van alle wetenschapswoordvoerders in de Tweede Kamer het meest had ingezet voor ongebonden onderzoek, stabiele financiering en het terugdringen van de tijdelijke aanstellingen.

Dit jaar besloot de VAWO de Kus te geven aan een organisatie en niet aan een individu. De kracht om te veranderen moet immers komen van degenen die de kern van de universiteit vormen: de medewerkers die de kennis produceren en de studenten die voor hun academische vorming afhankelijk zijn van goed ingerichte universiteiten. Dat lukt volgens de VAWO alleen als medewerkers en studenten zich organiseren en gezamenlijk optrekken. Voorzitter Marijtje Jongsma hield daar onlangs een vurig pleidooi voor.

Er werden drie organisaties genomineerd voor de Academie-Kus 2018: Beter Onderwijs Nederland, de Landelijke Studentenvakbond en #WOinactie. Alle drie hebben ze hart voor de wetenschap en zetten zich in om de academische wereld mooier te maken. Toch was het UvA-hoogleraar Rens Bod, voorman van #WOinactie, die de KUS dit jaar in ontvangst mocht nemen.

Volgens de jury draagt de actiegroep ‘op structurele, constructieve, maar vooral ook op verbindende wijze bij aan het nationale debat met betrekking tot de werkdruk aan de Nederlandse universiteiten en de kwaliteit van het hoger onderwijs, één van de meest belangrijke en zorgwekkende thema’s binnen onze sector’.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.