Papieren appje voor oma

| Cyrine Beune

Het is best lastig appen met je opa en oma als ze digibeet zijn. Aan de andere kant, wanneer stuurde je ze voor het laatst een kaartje? Hoog tijd voor de gulden middenweg, vonden vier masterstudenten industrieel ontwerpen. Zij bedachten de ‘Appeenoma’, een apparaat ‘tussen handgeschreven brieven en appjes in’, aldus mede-ontwerper Joran van der Sluis.

Het viertal, bestaande uit Joran van der Sluis, Wessel Fletterman, Folkert Prins en Mark Zwart, werkte samen aan het ontwerp. ‘Vanuit onze studie kregen wij de opdracht om een probleem in een verzorgingstehuis op te lossen. Toen wij in verzorgingstehuis De Posten in Enschede een kijkje namen viel ons daar de eenzaamheid op’, vertelt van der Sluis. ‘Iedereen om hen heen is druk bezig en gewend om even snel te appen. Voor ouderen gaat dat niet op. Slechts 20% procent van deze senioren wil en kan omgaan met de hedendaagse technologie. Dat moet beter’, aldus de ontwerper.

Papieren appje

En dus werd Appeenoma bedacht. Hoe gaat ‘Appeenoma’ in zijn werk? ‘Wanneer iemand een oudere een appje stuurt komt het er als ‘papieren appje’ uitgerold. Een deel van het kaartje is bedoeld om te antwoorden en is onbeschreven. Dit scheurt de opa of oma eraf en schrijft een handgeschreven antwoord terug en stopt deze weer terug in het apparaat. Vervolgens wordt een fotootje gemaakt van de brief en die gaat weer naar de apper. Zo kunnen ze allebei op hun eigen manier met elkaar communiceren.’

Van der Sluis stond samen met zijn projectgenoten op de Dutch Design Week om de uitvinding te tonen. Negen dagen lang konden bezoekers Appeenoma uitproberen. ‘Onze docent raadde ons aan mee te doen, daardoor werd het een succes en opgemerkt door de landelijke media.

Compacte versie

Voor de toekomst hopen de vier studenten dat er meer Appeenoma apparaten in verzorgingshuizen zullen komen. ‘We beginnen eerst met een test bij De Posten. Als dat goed uitpakt, kijken we of het op meer plekken haalbaar is. Uiteindelijk moet er natuurlijk een compacte versie komen die gemakkelijk ergens neer te zetten is. Maar dat duurt nog wel even.