Niet meer piekeren op de fiets

| Mathijs de Ruiter

Bekend spreker, fervent hardloper én psychiater Bram Bakker vertelde gisteravond in de Waaier over de belangrijke rol van lichaamsbeweging in de behandeling van psychische problematiek. Rennen of pillen slikken?

Bakker vertelde dat het handboek voor psychische problematiek vierhonderd stoornissen bevat. Dit maakt dat het overgrote deel van de bevolking wel een stoornis heeft, hoe klein en onzichtbaar ook. De behandeling voor veel stoornissen geschiedt meestal middels therapie of pillen. ‘Medicatie wordt al snel voorgeschreven. In totaal gebruiken 1,7 miljoen mensen in Nederland benzodiazepines. Dit is kalmerende medicatie. Mensen met een depressie knappen vaak wel wat op door medicatie, maar ze genezen niet. Wanneer ze stoppen met de medicijnen, komt de depressie al snel terug. Wat is dan een alternatief?'

'Ons brein krijgt geen rust'

13 minuten, niet meer. Dat is de gemiddelde tijd per dag waarop we niks doen, zegt Bakker. ‘Vaak wordt gedacht dat even een spelletje spelen op de mobiele telefoon onder niks doen valt, maar dit is niet waar. Ons brein krijgt geen rust.’ Het aantal depressieve mensen neemt toe, maar het percentage dat ervan geneest door pillen daalt.

Onze levensstijl moet daarom volgens de spreker worden aangepast. Mensen helpen om op een andere manier te leven, is wat Bakker als meest effectieve therapie ziet. ‘Het is normaal om zeven keer per minuut adem te halen. Vaak zitten mensen boven de vijftien. We bevinden ons constant in de werkmodus.’ Lichaamsbeweging kan een uitkomst bieden voor de voortdurende stress.

Vet verbranden en gekalmeerde hersens
Het is volgens Bakker een stuk goedkoper en effectiever om preventief te werk te gaan. Dat is goed uit te voeren. ‘We zetten ons brein 24/7 aan het werk. Geef jezelf ontspanning en ga hardlopen!’ Bakkers advies is: Blijf lekker druk, onderneem veel dingen maar, geef jezelf ook rust. Dit kan middels meditatie, pianospelen of door te sporten. Duursport werkt het beste. Tijdens het hardlopen of op hoge intensiteit fietsen is het niet meer mogelijk te piekeren.

De lezing was onderdeel van The Week of Inspiration

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.