Water Footprint Network failliet

| Rense Kuipers

Het Water Footprint Network is failliet. De stichting, opgericht vanuit het onderzoek van UT-hoogleraar watermanagement Arjen Hoekstra, kampte met geldproblemen. Een doorstart zou mogelijk zijn.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Volgens de hoogleraar ging de stichting ten onder aan cashflowproblemen. ‘De inkomsten bleven achter bij de verwachtingen’, stelt Hoekstra, die de afgelopen jaren voorzitter was van de Raad van Toezicht.

Watervoetafdruk

Hoekstra richtte de stichting in 2008 op, als adviesorganisatie die poogt om watergebruik wereldwijd terug te dringen. Niet zonder resultaat overigens. De stichting haalde meerdere malen (inter)nationale media met de zogenoemde ‘watervoetafdruk’. Daarmee kun je berekenen hoeveel water nodig is voor bijvoorbeeld de productie van rundvlees (ruim 15 duizend liter per kilo).

Voortzetting onderzoek

Ondanks het faillissement heeft Hoekstra goede hoop dat het werk van de stichting wordt voorgezet. Zo gaat de onderzoekstak – de Water Footprint Research Alliance – die ook verbonden is aan het UT-onderzoek sowieso door. ‘Het meest opvallende was het enthousiasme van mensen om ons werk voort te zetten. Als universiteit nemen we hier ook een centrale rol in, binnen het wereldwijde netwerk’, aldus Hoekstra.

Of de voortzetting weer als stichting is of als een andere entiteit is volgens de professor nog onzeker. ‘Maar het zou zonde zijn als het initiatief hiermee ophoudt.’