Ig Nobelprijs: ‘Katten zijn een soort vloeistof’

Katten zijn een soort vloeistof, didgeridoo spelen helpt tegen snurken en afkeer van kaas kun je op een hersenscan terugzien. De jaarlijkse Ig Nobelprijzen zijn vannacht weer uitgereikt.

Elk jaar zetten de Ig Nobel Prijzen wetenschappers in het zonnetje voor publicaties die de lezer ‘eerst laten lachen en daarna aan het denken zetten’. Het is een vrolijke bedoening, half parodie, half serieus.

Boredpanda

De natuurkundige die de vloeibare eigenschappen van katten bestudeerde, deed dat na een artikel op Boredpanda.com. Het idee is dat katten soms inderdaad eigenschappen vertonen van vloeistoffen. Het artikel zelf was ook al grappig bedoeld. ‘No animals were (h)armed in the making of this study’, staat erbij.

De Ig Nobelprijs voor de vrede is uitgereikt aan wetenschappers die aantoonden dat didgeridoo spelen tegen snurken kan helpen. Heeft te maken met het trainen van bepaalde spieren in de mond.

Babypod

Verder blijken ongeboren kinderen sterker te reageren op muziek in de vagina dan muziek op de buik. De onderzoekers hebben dan ook een commercieel product ontwikkeld op grond van hun onderzoek: de Babypod.

Ook waren er prijzen voor onderzoek naar de voeding van de vampiervleermuis (die drinkt soms menselijk bloed), naar de afkeer van kaas (valt te zien op een hersenscan) en naar achteruit lopen met een kopje koffie.

En zouden mensen meer of minder geld willen inzetten in de speelhal als ze kort daarvoor een echte krokodil hebben gezien? Voor onderzoek naar die vraag kregen wetenschappers de Ig Nobelprijs voor de economie.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.