UT behoudt plek in Shanghai Ranking

| Rense Kuipers

De UT staat opnieuw tussen plek 301 en 400 in de wereldwijde Shangai Ranking, die vandaag verscheen. Van de dertien Nederlandse Universiteiten staan er vier in de top 100: Utrecht, Groningen, Rotterdam en Leiden.

Het is inmiddels het twaalfde jaar op rij dat de UT ergens tussen plaats drie- en vierhonderd staat in de officieel genoemde ‘Academic Ranking of World Universities’. Concreter wordt de lijst niet. Landelijk gezien staat de universiteit daarmee opnieuw op een gedeeld elfde plaats, samen met de TU Eindhoven.

Grote verrassingen zijn er niet dit jaar. Opnieuw voert Harvard University een van bekendste academische ranglijsten aan (al sinds de oprichting van de Shanghai Ranking in 2003). Gevolgd door de universiteiten van Stanford (ook Verenigde Staten) en Cambridge (Engeland). De Universiteit Utrecht is de eerste Nederlandse universiteit, op een 47e plaats.

Kritiek

De makers wegen de wetenschappelijke prestaties van meer dan twaalfhonderd universiteiten: publiceren hun wetenschappers in belangrijke tijdschriften, worden ze vaak geciteerd, winnen ze een Nobelprijs?

Kritiek is er overigens onverminderd op dit soort ranglijsten. Zo kijkt de Shanghai Ranking niet of nauwelijks naar het onderwijsaspect en zouden onderzoekers met allerlei trucs proberen hun score op te krikken – bijvoorbeeld door hun bevindingen over meerdere artikelen uit te smeren en daardoor meer citaties te scoren.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.