Meer wetenschappers vermoord, gevangen of monddood

Bomaanslagen, ontvoeringen, rechtsvervolging en ontslag… Afgelopen jaar kregen tientallen wetenschappers en studenten ermee te maken, meldt het internationale netwerk Scholars at risk.

Het ergste wat een Nederlandse wetenschapper kan overkomen, is dat zijn onderzoeksvoorstel wordt afgewezen. In andere landen moeten wetenschappers het hoofd bieden aan bruut geweld en intimidatie.

Scholars at risk telt het aantal incidenten. Het zijn er steeds meer. Een eerste rapport hierover keek naar een periode van vierenhalf jaar (tot mei 2015) en toen waren er wereldwijd 333 ‘incidenten’. Daarna kwamen er in ruim een jaar tijd (tot september 2016) weer 158 incidenten bij, blijkt uit het nieuwe verslag.

Turkije en Egypte

Vooral Turkije en Egypte springen in het oog. Honderden wetenschappers zijn er geschorst, gearresteerd, vervolgd of zitten in de gevangenis. In Egypte is ook een Italiaanse promovendus gemarteld en vermoord die onderzoek deed naar vakbonden.

Scholars at risk spreekt van een wereldwijde crisis. De aanvallen mogen dan van elkaar verschillen, ze passen volgens de organisatie in een patroon van steeds hardere aanvallen op hoger onderwijs en onderzoek. Regeringen zouden moeten verklaren dat een wetenschappelijke discussie geen landverraad is en dat ideeën geen misdaden zijn.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.