Internationale studenten beoordelen restaurants

| Peter Wolbers , Jasmijn Kol , Rubina Oliana

Serveren restaurants met internationale keuken in Enschede wel de echte, traditionele maaltijden uit het land van herkomst? Toont de menukaart inheemse specialiteiten of zit er een Hollands sausje overheen? Om daar achter te komen, beoordeelden UT-studenten van vier verschillende nationaliteiten gerechten uit hun eigen geboorteland.


Italiaans

Naam: Gloria Carta

Uit: Turijn, Italië

Leeftijd: 21

Studie: ATLAS

Eten bij: Sorrentino in Enschede

Wat is je favoriete, Italiaanse gerecht?

‘Ik hou heel erg van pizza, maar niet dat soort dat je hier in Nederland kan krijgen bij Domino’s bijvoorbeeld. Dat is naar mijn idee geen echte pizza. Een pizza moet een dunne, zachte bodem hebben, dat zijn de echt goede Italiaanse pizzas. Die vind ik super lekker. Ik hou ook erg van spaghetti carbonara. Dat is een van mijn favoriete gerechten om te eten als ik weer thuis ben in Italië, maar dan wel met rauwe eieren, zoals het hoort.’

Voelt dit restaurant als een echt Italiaans restaurant?

‘Ja, op zich wel. Het is alleen wel wat chiquer dan je in een gemiddeld restaurant in Italië zou zien. Ik bedoel, de wijn aan de muur en de hammen die over de bar hangen, dat geeft het restaurant wel een Italiaanse twist, maar is niet iets wat je snel tegenkomt in Italië. Ze hebben wel echt Italiaans bier uit de tap, geen Nederlands bier. Dat maakt het wel een stuk authentieker.

Hoe is het eten bij Sorrentino?

‘Ik heb de lasagna gekozen en het is een van de beste lasagnas die ik ooit heb gegeten buiten Italië. Er zitten echte parmezaanse kaas vlokken op de lasagna. De presentatie is super en het is heel veel eten voor wat je betaald. Het heeft me moeite gekost om alles op te eten, maar het is gelukt! Het was zó lekker. Normaal gesproken ga ik niet naar een Italiaans restaurant in Nederland. Dat doe ik alleen als mijn vrienden heel graag Italiaans willen eten, maar naar dit restaurant zou ik wel vaker gaan. Het was erg goed!’


Indonesisch

Naam: Edo de Wolf

Uit: Indonesië/Maleisië

Leeftijd: 22

Studie: Creative Technology, third year

Eten bij: Yuen’s Oriental

Je hebt in verschillende landen gewoond. Waarom identificeer je jezelf meer met Indonesisch eten?

‘Toen ik jong was ging ik elk jaar op bezoek bij mijn grootouders in Lombok, Indonesië. Mijn tantes en andere familieleden maakten daar altijd lekkere gerechten. Zeker rond het suikerfeest deed iedereen zijn uiterste best om lekker eten op tafel te zetten. Ik heb mooie herinneringen aan het eten en de gezelligheid daar.'

Wat is je favoriete Indonesische gerecht?

‘Ik vind 'Rendang' (runderstoofpot) en 'Perkedel' (een soort rösti) erg lekker, maar mijn favoriete gerecht is 'Es Cendol'. Dat is een toetje gemaakt van tapyoka pudding, kokosmelk en zoete siroop.'

Wat vind je van het aanbod bij Yuen’s Oriental?

'Ik vind dat het restaurant het goed doet met het aanbieden van typische smaken uit heel Indonesië. Ze bieden ook veel verschillende soorten gerechten aan. Helaas geen 'Es Cendol’. De chef is erg gepassioneerd. Dat zie je (en proef je) terug in het eten.'

Welk gerecht bracht je even terug in Indonesië?

'Ik vond de gele viscurry heel erg lekker. Ik vind het vooral leuk dat het restaurant dicht bij de Indonesische cultuur blijft door de gerechten in het midden van de tafel te zetten, zodat je moet delen. Dat is iets wat heel normaal is in Indonesië (en anderen delen van Azië). Ze serveren ook alleen vorken en lepels, in plaats van vorken en messen.'


Mexicaans

Naam: Carlos Hernandez

Uit: Mexico

Leeftijd: 22

Studie: Master Civil Engineering

Eten bij: Los Ponchos

Wat is je favoriete Mexicaanse gerecht?

‘Mijn favoriete Mexicaanse gerechten zijn ‘Enchilada’s’ (tortillawrap met vulling) en ‘Chilaquiles’ (tortilla met salsa, vlees en kaas). Een Azteekse soep vind ik ook heel lekker. Dat is een soep met tortilla chips, pittige worstjes en room.’

Wat vind je van het aanbod bij Los Ponchos?

‘De meeste bekende traditionele gerechten zoals taco’s, burrito’s en enchiladas hebben ze wel. Dat zijn in Mexico ook echt veel gegeten gerechten. Jammer genoeg hebben ze geen chilaquiles of Azteekse soep.’

Deden de enchilada’s je even terugdenken aan Mexico? ‘Ja, wel een beetje. Het is een stuk minder pittig dan we in Mexico gewend zijn, maar dat is ook wel begrijpelijk, aangezien Nederlanders een stuk minder pittig eten. Ook gebruiken wij veel minder kaas over het gerecht. Maar dit is pas de eerste keer dat ik Mexicaans eet sinds ik in Nederland ben, dus het is fijn om een stukje ‘thuis’ te proeven. Ik eet in Enschede vooral aardappelen, vlees en groenten, zoals een echte Nederlander, haha.’

Is dit restaurant geschikt voor mensen die de Mexicaanse keuken willen proberen?

‘Ja, dat denk ik wel. De enchilada’s waren niet precies zoals we ze in Mexico maken, maar er waren wel veel overeenkomsten. Ik denk dat je goed bij dit restaurant terecht kunt als je je eerste stappen in de Mexicaanse keuken wilt zetten.’


Iers

Namen: Oscar Bradley (20), Harry Collins (19)

Uit: Ierland

Studie: ATLAS, 1e jaars

Eten bij: Big Belly’s in Enschede

Wat is jullie favoriete, Ierse gerecht?

Oscar: ‘Over het algemeen hebben we veel dezelfde soort traditionele gerechten als in Groot-Brittanië. Een favoriet gerecht is vis en dan met name makreel. Ook houd ik heel erg van stoofpot. Dat wordt veel in Ierland gegeten. Bijvoorbeeld een stoofpot, gemaakt met Guiness bier.’

Harry: ‘Ik houd van oesters. Dat is niet per se typisch Iers, maar het wordt daar wel veel gegeten. Ook ben ik een fan van bloedworst, van het merk Clonakilty. Dat is echt de beste bloedworst. Zoiets lekkers hebben jullie in Nederland niet. We eten bloedworst meestal bij het ontbijt. Dan hebben we een complete fry-up, wat bestaat uit gebakken eieren, toast, bonen, bloedworst, tomaten, worstjes etcetera. Ik moet zeggen dat mijn favoriete gerecht om thuis te eten toch wel Shephards Pie is. Dat wordt onder andere gemaakt met lamsvlees. Mijn vader maakt het vaak. Dat is erg lekker.’

Voelt dit restaurant als een echt Iers restaurant?

Oscar: ‘Het ziet er best uit als een Iers restaurant, maar er zijn wel een aantal dingen anders. Zo hebben ze hier (bij Big Belly’s) gedeeltelijk glas-in-loodramen. In Ierland zou je die ook wel kunnen hebben, maar dan zouden ze er wat smeriger en ouder uit zien. De lampen die hier boven de tafeltjes hangen, doen me denken aan omaatjes in Ierland. Ze zijn wel authentiek.’

Harry: ‘In Ierland dineren we ook meestal in een Pub, niet in een restaurant. Daar ga je heen om te drinken, maar dan krijg je er ook eten bij. Dat geeft wel een andere sfeer. Ook komt al het bier en cider in Ierland uit de tap. Hier staan maar drie bieren op de tap. In Ierland zouden dat er ruim tien zijn.’

Hoe is het eten bij Big Belly’s?

Oscar: ‘Ik heb voor de stoofpot gekozen en het is erg goed. Goede smaak, goede textuur en het doet me best denken aan thuis. Het is een winnaar! Ik zou hier wel vaker terug willen komen.’

Harry: ‘Ik heb de Shepherd’s Pie geprobeerd, en het smaakt erg goed. Ik vind het wel jammer dat het zo laag is. Als mijn vader Shepherd’s Pie maakt, dan maakt hij het twee keer zo hoog. Dat is toch een andere ervaring. De smaak is dus geweldig, maar ik heb liever het gerecht van thuis.’


Dit artikel is ook te lezen in het juninummer van UT Nieuws Magazine.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.