Motiverende levenslessen bij TEDxTwenteU

| Jasmijn Kol

De schijnwerpers waren donderdag gericht op de Vrijhof, waar TEDxTwenteU plaatsvond. Met het thema ‘Breaking Barriers’ probeerden diverse sprekers motiverende en leerzame levenslessen mee te geven aan een honderdkoppig publiek.

Photo by: Jonathan Juursema

Een van de sprekers, UT-student Jasper Driessens, sprak over het bereiken van je grote droom. Volgens hem heeft iedereen een grote droom, die we vaak niet kunnen bereiken, omdat we die dromen niet realistisch vinden.

Irrationele wereld

Driessens gaf aan dat mensen regelmatig denken dat we in een rationale wereld leven, maar naar zijn mening is de wereld irrationeel. Dus zijn grote dromen veel bereikbaarder dan mensen denken.

Deze wereldvisie was onder meer ontstaan toen hij voor het eerst een voetbalwedstrijd bijwoonde. Driessens vond het publiek zo ontzettend irrationeel omdat ze gek werden van 22 mannen die achter een balletje aan renden. ‘Als je zo’n enorme gekte kan creëren onder zoveel mensen door achter een bal aan te rennen, dan is alles mogelijk. Ook jouw irrationele, grote droom.’

PhD-depressie

UT-postdoc Alireza Rohani sprak ook op het evenement. Hij gaf een talk over zijn persoonlijke ervaring met depressie na het behalen van zijn PhD. Hij vertelde dat zijn identiteit jarenlang werd bepaald door zijn promotieonderzoek. Dat was zijn hele leven.

Eenmaal doctor, had hij geen identiteit meer, vertelde Rohani. Hij benadrukte dat het goed is om verschillende interesses en activiteiten te hebben en daar ook moeite in te steken. Als een van je activiteiten dan opeens wegvalt, heb je nog genoeg houvast om gelukkig verder te gaan.

Storm overwinnen

De laatste spreker van de dag, Paul Adamson, gaf op levendige wijze een talk over het overwinnen van stormen. Hij betrok dit op zijn eigen ervaringen met het overwinnen van een fysieke storm tijdens zijn zeiltocht rond de wereld.

Adamson vertelde dat er vier gebieden zijn waar je je op moet focussen om je persoonlijke storm te boven te komen. Je moet je eigen emotionele staat herkennen en om kunnen buigen naar een kracht. Daarnaast moet je effectief actie ondernemen en niet blind reageren op je eigen impulsen. Verder is het belangrijk dat je je passie aanwakkert. Motiveer jezelf om je storm te overwinnen.

En, als laatste, moet je leiderschap laten zien. Leiders praten niet alleen. Ze doen, zei Adamson. Hij sloot af met de zin: ‘Je hebt maar één leven en het is jouw taak het te leven.’