Geen theaterspektakel in lustrumjaar

| Paul de Kuyper

De grote theatershow die deze zomer rond het Torentje van Drienerlo zou worden opgevoerd, gaat niet door. Apollo trok vorige week de stekker uit de lustrumshow. Er was te weinig geld en tijd om er een spektakelstuk van te maken.

Cultuurkoepel Apollo (in 2016 25 jaar oud) en de lustrumcommissie van de UT (55 jaar oud) zouden samen een spektakelstuk maken van een lustrumtheaterstuk op de vijver bij het Torentje van Drienerlo. Een maand geleden werden acht hoofdrolspelers gecast, maar vorige week werd bekend dat ze niet zullen spelen. Apollo trok de stekker uit het project.

Te weinig geld en tijd

‘We hoorden pas heel laat, in december 2015, hoeveel geld we kregen van de lustrumcommissie’, vertelt Jorn Witteveen, student nanotechnologie en vicevoorzitter van Apollo. ‘Normaal heb je voor zo’n grote theaterproductie twee jaar nodig, nu zouden we het in een half jaar moeten doen.’

Niet alleen het budget was laat bekend, ook was er in januari nog geen productieleider, geen choreograaf en geen muzikaal begeleider. Witteveen: ‘We hadden alleen een regisseur. We hebben nog professionals benaderd ons te helpen, maar niemand zag het zitten dit in zes maanden te realiseren.’

Hoeveel de lustrumvoorstelling moest kosten, wil Witteveen niet bekendmaken. Wel dat Apollo’s ingediende begroting uiteindelijk twee keer is gehalveerd. Een drijvend podium op de vijver bij het Torentje van Drienerlo werd daardoor onhaalbaar.

Kleinschaliger

Apollo heeft overwogen een kleinschaligere lustrumvoorstelling op te tuigen in het openluchttheater. Met wat inspanning had dat in zes maanden kunnen slagen, denkt Witteveen. Maar uiteindelijk vond niemand dit alternatief aantrekkelijk: de bij Apollo aangesloten cultuurverenigingen niet en het Apollo-bestuur zelf evenmin.

‘We wilden een spektakelstuk. Nu het minder groot zou worden, zeiden de verenigingen: liever niet. Vaak geldt: iets is beter dan niets. Maar voor ons is het andersom. Niets is beter dan iets’, aldus Witteveen.

Cultuur in lustrumprogramma

Apollo probeert later in het lustrumjaar een andere culturele activiteit te programmeren. Witteveen: ‘Ideeën hebben we genoeg, maar niets is nog concreet. We denken bij voorbeeld aan een straattheaterfestival of een rol voor de cultuurverenigingen in het woonkamerfestival in de openlucht dat de Student Union wil organiseren.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.