Fit50+ valt in goede aarde op de UT

| Kitty van Gerven

Ruim tachtig UT-medewerkers van boven de vijftig gaan de komende tijd sportief aan hun gezondheid werken. Zij hebben zich aangemeld voor een van de Fit 50+-sportactiviteiten, die speciaal voor hen zijn opgezet in het kader van het project Gezond en Sterk op het Werk.

Vandaag gingen de eersten tussen de middag al van start met een fitness-les in het sportcentrum. De komende dagen zullen er nog velen volgen, want ook op dinsdag en donderdag zijn er fitnesslessen voor vijftigplussers.

Lunchwandelen

Wie liever wil wandelen in de buitenlucht kan op dinsdag in de lunchpauze onder leiding van een sportcentrummedewerkster een sportief rondje lopen over de campus. Tevens kan er een tennisles worden gevolgd. ‘Ochtends vroeg zijn er dan yoga- en meditatielessen en op donderdagochtend is er vanaf acht uur ’s ochtends tai chi.

De animo voor het Fit50+ sportprogramma is volgens contactpersoon Ingrid Bos-Bosscha ten opzichte van het voorafgaande seizoen maar liefst verdubbeld. ‘Het pilotproject trok vorig jaar ruim veertig deelnemers en de tweede periode van zestien weken eveneens.’ De groeiende belangstelling voor de sportlessen heeft volgens haar vooral te maken met de grotere bekendheid van het Fit50+-sportprogramma. ‘Collega’s sporen elkaar kennelijk aan om mee te doen.’

Gezond en vitaal

En dat is ook precies de bedoeling. Met het speciale sportprogramma voor vijftigplussers wil de Universiteit Twente haar personeel namelijk gezond en vitaal houden. Zeker nu zij vanwege de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd aanmerkelijk langer door zullen werken.

Uit de evaluatie, die tijdens het vorige Fit50+-programma onder de deelnemers werd gehouden, bleek dat het aanbod aan activiteiten goed aansloeg bij de deelnemers. ‘In de pilot werden yogalessen gehouden en in het tweede programma tai chi-lessen. Voor beide bestond zo veel animo dat wij nu zowel yoga als tai chi aanbieden.’ Inmiddels bestaat er voor de tai chi-groep zelfs al een wachtlijst. Volgens Ingrid Bos wordt op dit moment bekeken of er een tweede groep kan worden opgestart in de avonduren.

Verdeeld over de dag

Bij de samenstelling van het programma is getracht de activiteiten zo veel mogelijk over de dag te verdelen. ‘We hebben nu aanbod in de vroege ochtend, waaraan men kan deelnemen voordat men aan het werk gaat, in de middagpauze, en aan het begin van de avond.’

Slechts op één onderdeel scoort het programma wat minder: voor ‘start-to-run’ hebben zich volgens de contactpersoon van Fit50+ tot nu toe nog maar vier mensen aangemeld. ‘Daar moeten er nog wel wat bij komen willen we ermee doorgaan’, zo laat zij weten. Voor de outdoorfitness zijn daarentegen al elf aanmeldingen binnen. Met die activiteit zal op een later tijdstip in het seizoen –‘Als het wat beter weer is’- worden begonnen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.