Europees geld voor hydrogel, waterzuivering en ECTM

| Paul de Kuyper

Drie UT-projecten hebben een subsidie gekregen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De onderzoeken naar kraakbeengel, waterzuivering en een medische testomgeving strijken samen ruim 2,5 miljoen euro op.

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) is een potje waaruit de EU, het Rijk en de provincies Gelderland en Overijssel duurzame innovaties financieren in Oost-Nederland. In totaal keerde het fonds deze week 10,5 miljoen euro uit aan 13 projecten. Aangevuld met geld uit het bedrijfsleven is er zelfs 26 miljoen euro beschikbaar.

Hydrogel

UT-projecten profiteren hiervan mee. Zo krijgt hoogleraar Marcel Karperien en zijn UT-spin-off Hy2Care 1,5 miljoen euro om zijn hydrogel voor kraakbeenherstel op de markt te brengen. Hij gaat de gel komend jaar testen op paarden.

Waterzuivering

Het project ‘24Water’ kan een miljoen euro tegemoet zien. De vakgroep Materials Science and Technology of Polymers gaat in dit project polymere nanofiltratiemembranen ontwikkelen voor waterzuivering. Deze membranen moeten onder andere pesticiden en medicijnresten uit het water kunnen filteren.

ECTM

Voor de ‘TechMed proeftuin’ is bijna 2 ton beschikbaar. In dit project worden nieuwe technologische ontwikkelingen voor de gezondheidszorg getest. Dat zal gebeuren in het Experimental Centre for Technical Medicine (ECTM) in Carré (zie foto), in samenwerking met verschillende bedrijven. Remke Burie (afdelingshoofd ECTM): 'Met deze subsidie kunnen we ideeën voor medische devices van kleine start-ups testen in een realistische simulatieomgeving.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.