UT-spin-off SciSports haalt 1,35 miljoen euro binnen

| Rense Kuipers

De voetbalwereld ligt aan de voeten van UT-spin-off SciSports. In een investeringsronde haalde het bedrijf 1,35 miljoen euro op, bedoeld voor internationale uitbreiding en om hun project BallJames door te ontwikkelen.

SciSports helpt professionele voetbalclubs met behulp van data. Dat kan clubs helpen bij het scouten van de juiste spelers waarmee ze hun team hopen te versterken.

Van console naar grasmat

Het bedrijf ontwikkelt BallJames samen met UT-onderzoekers van de leerstoel Biometric Pattern Recognition. Het doel van dit systeem is om spelers real-time te volgen tijdens wedstrijden. ‘We plaatsen als het ware een MRI-scanner over het complete voetbalveld’, aldus SciSports-oprichter Giels Brouwer.

Volgens Brouwer kan zijn bedrijf door het BallJames-project niet alleen voetbalclubs helpen, maar ook van waarde zijn voor de kijker. ‘Mijn generatie is opgegroeid met games als Football Manager en FIFA en verwacht een andere beleving tijdens een voetbalwedstrijd’, zegt hij. ‘Wij willen door de ogen van de speler kijken, live een radar zien tijdens het spel en bijvoorbeeld de sprintsnelheid weten. BallJames brengt het voetbal van de spelconsole naar de grasmat.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.