Richard Baas beste ambtenaar van 2015

| Kitty van Gerven

UT-alumnus Richard Baas is uitgeroepen tot beste ambtenaar van het jaar. Baas, die aan de Universiteit Twente bestuurskunde studeerde, werkt als beleidsmedewerker op het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en is daarnaast vrijwillig politieman.

De top 100 van beste ambtenaren wordt sinds vijf jaar samengesteld op initiatief van het magazine PM Publiek Denken, in samenwerking met de Koninklijke Landmacht, Driessen HRM, Media-partners, HR Overheid en VNG Magazine. Meer dan 5000 mensen brachten dit jaar hun stem uit op de 100 genomineerden.

Verbinder bij uitstek

In de finale liet Baas maar liefst elf andere finalisten achter zich. De jury toonde zich vooral onder de indruk van de onorthodoxe combinatie van functies van Baas. Enerzijds houdt deze zich als senior beleidsmedewerker Urban Agenda bij BZK bezig met Europese regelgeving voor steden, terwijl hij daarnaast in zijn vrije uren als politieman in de Haagse schilderswijk werkt. Op deze bijzondere link tussen beleid en uitvoering wees juryvoorzitter Margo Trappenburg onlangs bij de prijsuitreiking in de Kromhout Kazerne in Utrecht. Ze noemde Baas ‘een verbinder bij uitstek: open en uitnodigend, maatschappelijk betrokken en met lef.’

Richard Baas mag zich een jaar lang ‘beste ambtenaar’ noemen. In de PM Top 100 ging de publieksprijs dit keer naar Peter Tromp, beleidsmedewerker duurzaamheid van de gemeente Haarlem.

Foto: Sander Foederer

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.