Drie UT-spin-offs krijgen subsidie voor 5G-internet

| Paul de Kuyper

De UT-spin-offs Solmates, Lionix en Satrax krijgen samen 1,6 miljoen euro van de Europese Unie om energiezuinige microschakelaars te ontwikkelen voor de telecomsector. Met deze schakelaars komt 5G-internet binnen bereik.

De Twentse nanotechnologiebedrijven Solmates, Lionix en Satrax, alle drie spin-offs van de UT, werken aan optische schakelingen op chips die duizend keer sneller en een miljoen keer energiezuiniger zijn dan bestaande microschakelaars. Door het veel lagere energieverbruik creëren ze ook veel minder warmte.

Van 4G naar 5G

Dergelijke schakelaars kunnen radiosignalen omzetten naar lichtsignalen, iets dat nodig is voor mobiel internet. De huidige schakelaars zijn niet snel genoeg en verbruiken te veel energie om de overstap te maken van het 4G-netwerk naar het veel snellere 5G voor mobiel internet.

Het onderzoek van de drie spin-offs maakt deel uit van HAMLET, een project dat wordt gefinancierd uit het Europese wetenschapsprogramma Horizon 2020. In totaal gaat 3,4 miljoen euro naar dat project; 1,6 miljoen komt bij de Twentse bedrijven. Andere projectpartners zijn onderzoeksinstituut Fraunhofer (Duitsland), bedrijf Linkra (Italië) en de Technische Universiteit van Athene.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.