Jedi's en stormtroopers in SmartXP

| Sieme de Wolf

Studievereniging Proto van creative technology organiseerde woensdagmiddag een ‘Jedi Training’, met onder andere een workshop ‘bouw je eigen lightsaber’. In een vol SmartXP werkten de ‘nerds’ ‘als onderdeel van hun training’ aan hun zelfontworpen en customizable lichtzwaard.

Het is donker in het SmartXP-lab in de Zilverling. Jedi’s, de goodguys in de ‘Galactische Republiek’ in Star Wars, en de stormtroopers, hun rivalen, lopen rond in professioneel ogende Star Wars-kostuums. Ze helpen de zwoegende studenten, maar je je kunt ook met ze op de foto.

Fröbelen

De Jedi-training is een typisch evenement voor de ‘nerds’ van creative technology, en vindt plaats kort voor de nieuwe Star Wars-film, The Force Awakens, die 16 december in première gaat.

Op de werkvloer werkt Jur van Geel (20) druk aan zijn eigen ontwerp. Op tafel staat zijn open laptop met bouw-instructies, hier en daar liggen kabeltjes, accu’s, en zwaardhandvatten. Toepasselijk genoeg maakt hij een geel lichtzwaard.

‘De kleur en de geluidjes kan je zelf kiezen. Dit zwaard is volledig customizable. Echt heel cool. Als hij klaar is, hang ik ‘m boven mijn bed, voor er ongelukken gebeuren.’ Volgens van Geel moet ‘fröbelen’ een CreaTe-student een beetje liggen. ‘Anders word je hier nooit goed in. Maar iedereen heeft zijn eigen specialiteit. De een is erg creatief en maakt een mooi ontwerp, de ander is beter in programmeren. We helpen elkaar.’

Filmhype

Er was behoorlijk wat media-aandacht voor het evenement. Zo filmden cameramannen van RTL-Z en Hart van Nederland het gebeuren in de SmartXP. Volgens organisator Freek Teunen (21) laten de pakweg dertig aanwezige studenten zich er niet door afleiden.

‘Het maakt het eigenlijk alleen maar spannender. De media-aandacht komt door de hype van nieuwe Star Wars, absoluut iets voor CreaTe-studenten. Wij zijn nerds, en bij dit evenement komen alle aspecten van creative technology naar voren. Bouwen, ontwerpen misschien zelfs verkopen, maar in ieder geval de houding die ons als studievereniging kenmerkt: we gaan iets maken, we doen het gewoon. ’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.