Twents lichtkunstwerk in Herengracht

| Maaike Platvoet

Een koolstofatoom – de zogenaamde Bucky Ball – als lichtkunstwerk. Dat is vanaf morgen te zien in de Amsterdamse Herengracht. Het kunstwerk is een initiatief van de Twentse Ambassade Amsterdam, bedoeld om kunst en nanotechnologie uit Twente te promoten.

Photo by: Alexander Fianke

Het lichtkunstwerk, dat de naam Get Connected kreeg, is onderdeel van het Amsterdam Light Festival, dat van 28 november tot 17 januari gehouden wordt. Tijdens dit jaarlijkse festival veranderen lichtkunstenaars de hoofdstad in een lichtstad. Prinses Beatrix verricht zaterdag de officiële opening en zal daarna ook de kunstwerken bezichtigen.

Bianca Leusink en Dave Blank

Kunstenares Bianca Leusink en UT-hoogleraar Dave Blank gaven samen vorm aan het Twentse lichtkunstwerk. Het is geïnspireerd op de nanotechnologie. De Bucky Ball lijkt op een voetbal die is opgebouwd uit twintig zeshoeken en twaalf vijfhoeken, met een koolstofatoom op de hoeken van elke zeshoek en een koolstofverbinding langs elke zijde. In werkelijkheid is een Bucky Ball 200 miljoen keer kleiner dan een voetbal. Het lichtkunstwerk is zo’n drie meter hoog en breed.

Twents design

In de Twentse Ambassade aan de Herengracht vindt tevens de expositie ‘Twents design’ plaats van studenten van de opleidingen Industrieel Ontwerpen, zowel van de UT als van Saxion. De expositie was eerder dit jaar in het Wilminktheater te zien.

De exposities zijn van 26 november tot 27 december op donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagavond gratis te bezoeken van 17.00 tot 22.00 uur. Meer informatie op www.twentseambassade.amsterdam

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.