Fondsen voor onderzoek en toptalent

| Redactie

Het Universiteitsfonds Twente heeft er twee nieuwe fondsen bij om onderzoeksprojecten en wetenschappelijk toptalent te ondersteunen: het De Breed Kreiken Innovatiefonds en het Vrienden van OD 308 Fonds.

Het De Breed Kreiken Innovatiefonds, opgericht door alumnus Loek de Breed, keert studiebeurzen uit aan excellente masterstudenten en jonge alumni die een technische opleiding in het buitenland willen volgen. Van hen wordt verwacht dat ze een ondernemende houding hebben; bij voorkeur zijn ze ondernemer.

Het fonds, dat op deze manier de innovatie in Nederland wil stimuleren en versterken, is een initiatief van subsidie-adviesbureau De Breed & Partners. Het fonds is ook vernoemd naar professor Jan Kreiken, voormalig bedrijfskunde-hoogleraar en rector magnificus van de UT. ‘Hij heeft mij gestimuleerd om in Amerika te studeren en daarbij ondersteund. Ik heb dus zelf kunnen ervaren hoe het is om een opleiding in het buitenland te volgen’, aldus UT-alumnus Loek de Breed.

Vijf vrienden

Het Vrienden van OD 308 Fonds ondersteunt twee onderzoeksprojecten van de UT: ‘Nieuwe ademtest kan levens redden’ en ‘Een leven lang mobiel blijven’. Het eerstgenoemde onderzoek van professor Guus Rijnders werkt aan een mobiele, ultragevoelige ademtest die ziektes als longkanker of tuberculose al in een vroeg stadium kan detecteren.

Het andere onderzoek van Ciska Heida richt zich op het herstel van beschadigde zenuwstructuren, waardoor ouderen met een aandoening van het centraal zenuwstelsel langer mobiel kunnen blijven. Het Vrienden van OD 308 Fonds is opgericht door vijf vrienden, UT-alumni, die elkaar hebben leren kennen in het Enschedese studentenhuis OD 308, aan de Oldenzaalsestraat 308.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.