Nobelprijs geneeskunde voor aanpak parasieten

Voor de bestrijding van malaria en rivierblindheid delen een Ier, een Japanner en een Chinees de Nobelprijs voor de geneeskunde. De ziektes worden veroorzaakt door parasieten.

Photo by: StockXchnge | Krzysztof Szkurlatowski

Dat heeft het Nobelprijscomité maandag bekendgemaakt. De wetenschappers hebben voor een revolutie in de aanpak van infectieziekten gezorgd, aldus het comité.

De Japanse microbioloog Satoshi Ōmura isoleerde allerlei soorten bacteriën die volgens hem veelbelovend waren voor de bestrijding van infectieziektes. Hij kreeg overweldigend gelijk toen de Ierse wetenschapper William C. Campbell uit één van deze bacteriën een medicijn tegen rivierblindheid ontwikkelde.

Kriebelmuggen

Deze akelige ziekte komt vooral in Afrika voor, maar ook in Zuid-Amerika. Hij wordt veroorzaakt door een parasitaire worm die wordt verspreid door kriebelmuggen. Uit de bacteriën van de Japanner kwam het medicijn ivermectine voort, dat allerlei parasieten kan doden en dus ook rivierblindheid kan genezen.

Malaria is eveneens een ziekte die door parasieten wordt veroorzaakt. Ze worden verspreid door malariamuggen. De Chinese Youyou Tu vond haar inspiratie in oude kruidengeneeskunde en ontwikkelde het medicijn artemisinine uit zomeralsem, een plant waar ze de werkzame stof uit isoleerde. Dankzij het medicijn zijn parasieten binnen enkele dagen uit het bloed verdwenen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.