GPS-spoor onthult gedrag

| Sieme de Wolf

Ga je je anders gedragen als je iets te verbergen hebt? Deze vraag proberen tweedejaars psychologiestudenten te beantwoorden. Met een GPS-tracker om hun nek die iedere beweging registreert, doen ze een poging cocaïne of bloem langs de ‘douane’ te smokkelen.

Strategie en beweging zijn de sleutelwoorden bij dit experiment. De bewegingen van de studenten worden geanalyseerd. Daarvan ontwikkelen ze een algoritme. Met behulp van deze data trainen de studenten hun methodologische vaardigheden, die ze in de beroepspraktijk kunnen inzetten. Het is de bedoeling om een tekort aan GPS-data in de sociale wetenschappen te overbruggen.

De spelregels

Op het carillonveld krijgen de studenten een kaartje waarop ze aankruisen of ze cocaïne of bloem smokkelen. Voor elk overgebracht cocaïnekaartje krijgen ze tien punten, voor bloem één punt. Worden de studenten getikt met cocaïne, dan krijgt de douane tien punten. Tikt de douane iemand met een bloemkaartje, krijgen ze tien strafpunten. De truc is dus om zo onopvallend mogelijk je kostbare cocaïne naar de overkant te krijgen.

Never change a winning team

Eén groepje heeft in de eerste ronde met vier van de vijf studenten succesvol cocaïne naar de achterlijn gebracht. Sarah Ristau, (20) vertelt over hun tactiek: ‘Gewoon rennen. Zo snel mogelijk.’ Ze hebben er lol in en gaan nog een keer, op de zelfde manier. Ristau: ‘Never change a winning team’.

Romie Pas (20) is tevens erg te spreken over het experiment: ‘Lekker, cocaïne’, zegt ze met een knipoog. Ze zit in een groepje van zes, waarvan ook iedereen cocaïne heeft aangekruist. ‘Zo hebben we in ieder geval 30 punten, want als er drie van ons getikt worden, zijn er sowieso nog drie over de achterlijn.’ Het was precies de uitkomst van hun vorige smokkelpoging. Drie meisjes haalden de overkant niet. De andere drie jongens lachen ze plagend uit: ‘Meisjes kunnen niet rennen’.

Resultaten

Of deze specifieke resultaten ook daadwerkelijk kunnen worden ingezet? ‘Waarschijnlijk niet’, zegt Benjamin Ziepert, organisator en masterstudent aan de UT. ‘De resultaten worden door te veel variabelen vertroebeld, maar het gedrag dat we meten is voor psychologen interessant. We bekijken het vanuit een bepaalde invalshoek. Ze hebben voor ons een betekenis en kunnen helpen bij het bepalen van strategieën in real-life situaties.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.