UT-spin-off Keydatos krijgt persinnovatiesubsidie

| Rense Kuipers

UT-spin-off Keydatos krijgt 100.000 euro voor het project ‘Van databron naar nieuwsartikel’. Deze innovatiesubsidie komt beschikbaar uit het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, waarmee het bedrijf een online platform gaat bouwen.

Photo by: Flickr Creative Commons | Elif Ayiter

Met het platform wil Keydatos data-onderzoek makkelijker maken voor journalisten. ‘Je kunt het zien als visueel programmeren’, zegt BIT-alumnus Bernard van der Wees, die samenwerkt met Embedded Systems-student Cecill Etheredge. ‘Journalisten kunnen met blokken slepen en hebben eigenlijk niet door dat ze aan het programmeren zijn.’

Enorme hoeveelheid data

Het doel, zegt Van der Wees, is om de enorme hoeveelheid data die overheden en bedrijven produceren openbaar en toegankelijk te maken voor data-journalisten. Volgens hem zijn huidige manieren hiervoor te ingewikkeld, te duur of te tijdrovend voor media.

Onder andere Blendle, Tubantia en De Correspondent gingen Keydatos voor in het ontvangen van de innovatiesubsidie. Keydatos gaat de komende tijd in samenwerking met onder andere Nu.nl, de NOS en het Financieele Dagblad het platform ontwikkelen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.