Wiskundigen over veiligheid

| Marjolein Pistoor

Cryptografie, piraterij, terroristische netwerken en de beveiliging van bitcoin zijn onderwerpen die aan de orde komen tijdens de landelijke Kaleidoscoopdag over de wiskunde achter veiligheid. De organisatie van het symposium op 22 mei in de Waaier is voor de tweede keer op rij in handen van wiskundig studiegenootschap Abacus.

Photo by: Stock foto

Zes studenten van de studievereniging zijn sinds september bezig met de Kaleidoscoopdag. Voorzitter van de organiserende commissie, Sander Visser: ‘We hopen dit jaar rond de negentig studenten en andere geïnteresseerden te trekken. Het thema is veiligheid en beveiliging. Er zijn vijf gastsprekers die vertellen over de wiskunde achter onze veiligheid.’

Sprekers

Stefan Klootwijk vult aan: ‘Onder het thema veiligheid en beveiliging vallen vijf onderwerpen waar de sprekers op in gaan: overstromingsrisico’s, cryptografie, piraterij, terroristische netwerken en de beveiliging van bitcoin. Een van de sprekers is Vincent van Leijen. Hij is senior innovatiemanager bij het Ministerie van Defensie en spant zich in om diverse wetenschappelijke technieken te introduceren op marineschepen en de prestaties van radar- en sonarsystemen te verbeteren. Hij houdt een lezing over de moderne piraterij. Roy Lindelauf is werkzaam bij de Nederlandse Defensie Academie als Universitair Docent Operationele Analyse. Hij spreekt over het gebruik van technieken uit de wiskunde (met name speltheorie en grafentheorie) op het analyseren van terroristische en criminele netwerken.

Onderwerpen

Visser: ‘Het symposium is toegankelijk voor iedereen en niet alleen voor wiskundigen. Enige achtergrond van wiskunde, maar vooral de interesse in het onderwerp, is voldoende. De verscheidenheid in de onderwerpen is bewust gekozen zodat veel mensen het interessant kunnen vinden.’

De Kaleidoscoopdag is op vrijdag 22 mei vanaf 9.30 uur. Een lunch is inbegrepen bij het inschrijfgeld van drie euro. Aansluitend is er een borrel. Inschrijven kan tot en met 17 mei.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.