‘Het is belangrijk om erover te praten’

| Redactie

Hoe herdenken wij oorlogsslachtoffers vandaag? Zijn we allemaal vanavond om 20.00 uur twee minuten stil, of vinden we dat we voornamelijk stilstaan bij een gebeurtenis van 70 jaar geleden? UT Nieuws vroeg het op de campus en via een poll.

Photo by: Flickr Creative Commons | PjotrP

Vanavond herdenken we iedereen die is omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Sommige studenten zeggen dat ze stil zijn uit respect, maar dat ze er verder niet echt over nadenken. Anderen staan ook stil bij andere oorlogen en andere ‘nare gebeurtenissen’.

Marina Stroër (Educational Science and Technology): ‘Het is belangrijk om erover te praten. De gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog zijn vandaag de dag nog steeds erg relevant. In de politiek heeft het nog veel invloed. Kijk naar Rusland, de oorlogstijd heeft daar veel invloed gehad en dat geldt nu nog steeds.’

Uitslag poll

Via een poll op onze site vroegen we: ‘Heeft het herdenken van de Tweede Wereldoorlog veel waarde voor jou?’. In totaal stemden 212 mensen. Het meerendeel daarvan (42%) gaf ‘Ja, daarom leven we nu in vrijheid’ aan. 36% van de mensen gaf aan ook slachtoffers uit andere oorlogen te herdenken. De herdenking heeft voor 16% van de mensen geen waarde, omdat de Tweede Wereldoorlog te lang geleden is. Voor 6% van de stemmers heeft herdenken nog steeds waarde. Die groep vraagt zich wel af of dat over tien jaar nog steeds zo is.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.