'Innovatieve studenten: blijf ongeduldig'

| Jasmijn Kol

Het eerste symposium van S.A. Proto, de studievereniging van creative technology, was gisteren een feit. Meerdere sprekers van verschillende vakgebieden wierpen in SmartXP en de Waaier een blik op het thema 'Innovating Daily Life'.

Lucien Engelen, directeur REShape Centre for Innovation, trapte om tien uur af met een lezing over huidige ontwikkelingen in de zorg. Hij vertelde over hoe de technologie de maatschappij verandert, en hoe de zorg daarin mee moet ontwikkelen. Hij had een apparaatje mee dat je tegen je hoofd kan zetten, waarna het allerlei lichamelijke functies meet. Die zijn vervolgens op je smartphone uit te lezen. Zijn advies voor studenten die innovatief willen zijn: ‘blijf ongeduldig!’

Irritant

Een andere spreker, Thibaut Sevestre, senior director eco-system management, Philips Healthcare, ging mee met dat advies. Verder adviseerde hij om irritant te zijn in het bedrijfsleven en stimuleerde hij studenten om bestaande, vastgeroeste concepten uit te dagen om zo verbeteringen door te voeren.

Verbinden

Geerd Schlangen, van Benbenet, gaf een lezing over telecommunicatie. Benbenet heeft een droom: de hele wereld met elkaar in verbinding brengen, niet alleen de mensen die bevoorrecht zijn. Hij stelde voor een onafhankelijk systeem te ontwikkelen die mensen helpt te communiceren bij bijvoorbeeld rampen of epidemie-uitbraken.

Werken

Nedap Healthcare, gerepresenteerd door Andre Foeken, had het niet over Healthcare, maar over hoe het idee van werk verandert in de toekomst. Het idee dat het menselijk werk uiteindelijk volledig uitgevoerd wordt door machines en kunstmatige intelligentie is volgens hem helemaal niet zo vergezocht. ‘Met zelfrijdende auto’s maken we daarmee een begin.’

Feiten

Terre des Hommes sloot het symposium af met een lezing die studenten hard op de feiten drukte van de seksuele exploitatie van kinderen op de Filipijnen. De kindhulporganisatie vertelde over ontwikkelingen om pedofielen op te sporen door ze te lokken met een computergestuurd 3D-model van een jong kind. Dit bleek namelijk goed te werken. Veel studenten waren erg onder de indruk van het verhaal.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.