Profielwerkstukken en meesterproeven Twente Academy

| Marly Bergen

Hoe kun je met huis-tuin-en-keukenspullen een foto ontwikkelen? Hoe kun je zo efficiënt mogelijk een raket bouwen? En heeft jongleren invloed op motorische handelingen? Dat waren een aantal vragen bij de profielwerkstukkenwedstrijd georganiseerd door Twente Academy.

Elk jaar organiseert Twente Academy een profielwerkstukkenwedstrijd. Vwo-scholieren kunnen meedoen door hun profielwerkstuk op te sturen. Docenten van de UT beoordelen deze en na een selectie blijven er tien over. Deze tien worden uitgenodigd voor de finaledag, die vrijdag plaatsvond in de Horst.

Presentaties

Careánne Rijnja en Myrthe Smit presenteerden hun onderzoeksresultaten over de invloed van jongleren op het motorische handelen. ‘We hebben zes weken lang met een brugklas een keer in de week geoefend met stokjes vangen’, vertellen ze. Zelf hadden ze een apparaat geregeld waar stokjes uitvallen die de brugklasleerlingen moesten vangen.

Na een aantal weken keken ze of er verschil was in het reactievermogen van de brugklassers tijdens het jongleren. ‘We hebben wel nadrukkelijk gezegd dat ze niet zelf nog mochten oefenen buiten ons halfuurtje met hen’, lichten ze toe. Zij wonnen de publieksprijs.

Andere vwo’ers presenteerden hoe zij geprobeerd hebben een raket zo hoog mogelijk te kunnen laten vliegen. Een ander duo hield zich bezig met bitcoins. Een andere deelnemer hield zich bezig met het ontwikkelen van foto’s met cola, bier en verschillende theesoorten. Een bepaalde koffiesoort bleek het beste te werken.

Meesterproeven

Naast de profielwerkstukken werden ook meesterproeven van leerlingen van het Technasium gepresenteerd. De winnaars van de profielwerkstukkenwedstrijd en meesterproeven maken kans op de hoofdprijs van 500 euro en andere kleinere prijzen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.