Drones gaan vogels beschermen

| Marly Bergen

De nesten van weidevogels opsporen en beschermen zonder ze weg te jagen, dat was dé grote uitdaging van Landschap Overijssel. Tot nu. Een drone met ingebouwde infraroodcamera gaat ervoor zorgen dat de vogels niks merken. Dit idee komt van UT-alumnus Nico Nijenhuis, eigenaar van Clear Flight Solutions.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

‘Het opsporen van de nesten van weidevogels wordt nu nog gedaan door vrijwilligers, maar het nadeel is dat ze te dichtbij komen en hierdoor de vogels op de vlucht slaan. Ook kunnen niet alle gebieden worden doorzocht, omdat daar simpelweg niet genoeg vrijwilligers voor zijn. We willen de vogels niet wegjagen dus moest er iets anders worden bedacht’, vertelt Nijenhuis. Hij is eigenaar van Clear Flight Solutions, een bedrijf dat zogenaamde ‘robirds’, oftewel bestuurbare robotvogels maakt.

Vogels beschermen

Met deze drone slaat Nijenhuis een nieuwe weg in. ‘Vorig jaar kwam ik in contact met Landschap Overijssel. Zij vroegen om nieuwe mogelijkheden om de vogels te beschermen. We hebben eerst een normale camera bevestigd in een drone, maar door de schutkleuren van de vogels konden we alsnog de nesten niet zien.’

Toen kwam het idee om een infraroodcamera te gebruiken in de drone. ‘Deze ziet de warmte van dieren en mensen waardoor de vogels wel zichtbaar zijn’, legt Nijenhuis uit. Een ander voordeel van drones is dat ze heel hoog vliegen waardoor de vogels niet worden gestoord.

App met gps-informatie

De drone geeft informatie door aan een app met gps-informatie. ‘Hierdoor kunnen boeren op hun telefoon precies zien waar de nesten zijn en daar dus omheen maaien.’

Deze maand zijn er nog een aantal testvluchten met de drone en wordt gekeken of er voldoende potentie is. ‘Andere natuurverenigingen kijken mee en hebben ook interesse om mee te doen en te investeren in deze innovatie.’ Binnen nu en twee maanden gaan de testvluchten plaatsvinden. Dit jaar nog zal de drone het echte werk – het opsporen en beschermen van de nesten - gaan uitvoeren.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.