Skadi uit Rotterdam wint Varsity

| Marije ten Böhmer

Het hoofdnummer van de 132e editie van de Varsity, de meest prestigieuze roeiwedstrijd van het jaar, is afgelopen zondag gewonnen door Skadi uit Rotterdam. Euros liep op het Amsterdam-Rijnkanaal de finale mis, waarmee de doelstelling niet werd gehaald. De andere ploegen van Euros wisten eveneens geen ‘blik’ in de wacht te slepen.

In de zon vlogen ook dit jaar traditiegetrouw de kluiten modder en het bier door de lucht. Deze en andere tradities was een reden voor het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed om de Varsity zondag op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed te plaatsen. Hierdoor is de Varsity een ‘beschermd’ evenement geworden, net zoals het sinterklaasfeest en de Nijmeegse Vierdaagse.

Eerstejaars

In de ochtend verschenen de eerstejaars wedstrijdploegen van Euros aan de start. De damesploeg en de eerstejaars licht eindigden, ondanks de aanmoedigingen van de meegereisde supporters, in de voorwedstrijd op de laatste plek. De twee kilometer legden zij respectievelijk af in 07:26,47 en 06:48,87. Hiermee zat de Varsity er voor deze twee ploegen snel op.

De eerstejaars zwaar deden het aanzienlijk beter. In de eerste voorwedstrijd werden zij tweede met een tijd van 06:37,28. Door het grote deelnemersveld gaf een tweede plek echter nog geen directe toegang tot de finale. In spanning werd afgewacht of de tijd snel genoeg was. Uiteindelijk bleek dit niet het geval. De ploeg had de twee kilometer negen seconden sneller af moeten leggen.

Oude vier

Na de voorwedstrijden van de eerstejaars ploegen was het de beurt aan de oude vier van Euros bestaande uit Theo van Hal, Jonas Riksen, Chris Lokin, Jeroen Mol en Marleen Sommers. In de voorwedstrijd moest Euros het opnemen tegen Laga uit Delft, Phocas uit Nijmegen, Thêta uit Eindhoven en Gyas uit Groningen. Op papier een relatief goede loting voor Euros. De gunstige loting samen met de nodige trainingsuren bleken echter niet voldoende om een finaleplek te bemachtigen. Na de start kwam Euros al vrij snel op de laatste plek te liggen en hier wist de ploeg niet meer vanaf te komen.

De strijd in de finale van de oude vier ging tussen Njord uit Leiden en Skadi uit Rotterdam. Uiteindelijk wist Skadi anderhalve seconden eerder over de finish te komen, waarna de leden van Skadi traditiegetrouwe met enkel een stropdas in het koude Amsterdam-Rijnkanaal sprongen om de roeiers te feliciteren.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.