Alumnus werkt aan robot voor ruimtestation ISS

| Marly Bergen

Mark Moll, UT-alumnus informatica doet aan de Rice University in Houston onderzoek naar de Robonaut, een robot die in de toekomst werk uit handen neemt van astronauten van ISS. Vanmiddag gaf hij een lezing op de UT.

De Robonaut

Moll werkt samen met de NASA aan het ontwerp van een Robonaut. Dat is een robot die in het ruimtestation ISS taken uit handen moet nemen van astronauten. ‘Nu worden routineklusjes zoals schoonmaken gedaan door astronauten, in de toekomst is het de bedoeling dat robots dit overnemen’, vertelt Moll die in 1995 aan de UT afstudeerde.

Ook aan de buitenkant moet de robot werkzaamheden gaan uitvoeren. ‘Door de radioactieve straling kunnen astronauten niet zolang buiten blijven, de robot wordt nu zo gemaakt dat die daar wel tegen kan.’

LEO

Moll gaf zijn lezing op uitnodiging van het LEO-Center for Service Robotics. Daarin werkt de UT samen met technologiebedrijven om Oost-Nederland te laten uitgroeien tot een leidende speler in de ontwikkeling van robottechnologie voor de gezondheidszorg.

Naast zijn werk aan de Robonaut doet Moll ook onderzoek naar het ontwerpen van nieuwe medicijnen en de manier waarop virussen zich bewegen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.