Tweedejaars AT-studenten op bezoek bij CERN

| Rense Kuipers

Hoe is het om in Genève te zijn bij CERN, de organisatie achter de Large Hadron Collider (LHC)? Op die vraag kunnen alle tweedejaars studenten advanced technology en tien studenten electrical engineering antwoord geven. Zij vertrokken vorige week zondag met de bus naar Zwitserland en kwamen vrijdag weer terug in Enschede.

Aanleiding voor de excursie was de module Fields and Waves, die de AT-studenten momenteel volgen. Ze konden zien hoe CERN supergeleidende magneten in de praktijk ontwerpt en gebruikt.

Na een rondleiding van anderhalve dag, waaronder een bezoek aan de controlekamer van de LHC, volgde een halve dag practicum over geleiding bij lage temperaturen. Daarna gingen de studenten bezig met opdrachten om magneten te ontwerpen, om uiteindelijk nog een uitstapje te maken naar de nabijgelegen Franse stad Annecy.

Dat vertelt een van de AT-studenten die bij CERN was, Jeroen Minnema (19). ‘Het was best wel gaaf om daar te zijn’, zegt hij. ‘We hebben onder andere meer geleerd over supergeleiding, elektromagnetisme en hoe een grote organisatie als CERN te werk gaat, aangezien dit toch wel heel anders gebeurt dan bij ons op de UT.'

Jeroen zag in Genève dat de LHC werd geprepareerd voor gebruik. De deeltjesversneller moet volgende week weer opgestart worden, om donkere materie te vinden. Wel in werking waren verschillende detectoren als ATLAS en COMPASS. Deze zijn ook bezocht.

‘Ik denk dat de excursie veel studenten zeker heeft geholpen om een beter beeld krijgen van wat ze na hun studie willen’, besluit Jeroen. ‘Het was erg waardevol omdat we in ons derde jaar vakken moeten kiezen voor onze master.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.