Goedkoop studeren? Ga naar Scandinavië

| Marly Bergen

De studiekosten zijn het laagst in Scandinavië. Dit blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Beslist.nl. De VS is het prijzigst. Daar betaal je voor een collegejaar 21 duizend euro. In Scandinavië betaal je slechts 150 euro voor een heel collegejaar.

Als reden wordt genoemd dat studenten die buiten de EU gaan studeren een speciaal tarief moeten betalen, studenten worden dan namelijk niet gesubsidieerd door het land waarin zij studeren. Wanneer zij wel binnen de EU gaan studeren dan heb je het recht om hetzelfde collegegeld te betalen als in het land waar je vandaan komt. Ga je in het buitenland een deel van je voltijdopleiding volgen dan betaal je wel het Nederlandse collegegeld.

Levensonderhoud

Naast het collegegeld is het natuurlijk ook belangrijk dat je geld overhoudt om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. In de VS is dat wederom het duurst, daar betaal je twaalfhonderd euro per maand, in Nederland is dat driehonderd euro lager. In Londen zijn de huurprijzen de helft duurder dan in Amsterdam. Terwijl Cambridge ongeveer even duur is qua wonen.

Geen tijd om te sparen, maar wel in het buitenland studeren? Ga dan naar Scandinavië. Daar betaal je 90% minder dan in Nederland!

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.