UT-studenten in finale afstudeerprijs

| Redactie

De drie UT-studenten Rick Driessen, Lynn Maria Schneider en Nienke Firet (allen chemische technologie) staan op 25 maart in de finale van de Shell Bachelor Master Prijs. In Wageningen geven zij een elevator pitch over hun afstudeerscriptie.

Rick Driessen en Lynn Maria Schneider zijn allebei in de race voor de beste bachelorscriptie. Driessen onderzocht een effectief zuiveringsproces voor schoon drinkwater. Aanleiding is de toename van waterverontreiniging door organische stoffen als medicijnen. De huidige technieken om water van dit soort stoffen te zuiveren, zijn onvoldoende. De UT-student concludeerde dat met behulp van een microreactor, de vervuilende stoffen binnen tientallen seconden met bijn negentig procent afnemen in het water.

Nanofiltratie

Met nanofiltratiemembranen kan vervuild water uit de textielindustrie gereinigd worden. Probleem is echter dat membranen vaak instabiel zijn door gebrek aan positief geladen membranen. Lynn Marie Schneider onderzocht de elektrische lading van membranen en toonde aan dat het mogelijk is om membranen positief te laden door de pH-waarde in de samenstelling van membranen te veranderen.

Zonnecel

Nienke Firet is in de race voor beste masterscriptie. Zij onderzocht hoe zonnecellen verbeterd kunnen worden en bestudeerde de foto-elektrochemische (PEC) cel die water splitst in waterstof en zuurstof. Voordeel van waterstof is de mogelijkheid tot opslaan wat bijdraagt aan het effectief opslaan en gebruiken van zonne-energie.

De prijs voor beste bachelorscriptie is 2.500 euro en de prijs voor beste masterscriptie is 5.000 euro. Naast de juryprijzen is er ook een publieksprijs van 1.000 euro. Stemmen kan via de website.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.