Droneonderzoek scoort in robotcompetitie

| Paul de Kuyper

Een team van Twentse roboticaonderzoekers is de enige overgebleven Nederlandse uitdager in de grootste robotcompetitie van Europa. Het team ontwikkelt autonome drones die onderhoudsinspecties kunnen uitvoeren aan windmolens.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

In de European Robotics Challenge (EuRoC) draait het om fundamentele kennis over robotica te vertalen naar praktische toepassingen voor de industrie. Aan de competitie doen 84 roboticabedrijven en kennisinstellingen mee; 36 daarvan zijn door naar de volgende ronde. Het UT-team is de enige Nederlandse deelnemer die de eerste schifting overleefde.

Het Twentse project wordt geleid door Matteo Fumagalli. Hij onderzoekt hoe je meerdere drones kunt laten samenwerken bij onderhoudsklussen aan windturbines of hoogspanningskabels. ‘Vliegende robots kunnen die inspecties veiliger en goedkoper uitvoeren dan mensen, en de kwaliteit gaat omhoog’, zegt Fumagalli deze maand in UT Nieuws Magazine.

Cyberhawk

Alle deelnemers aan EuRoC hebben samen 7 miljoen euro aan Europees subsidiegeld te verdelen. In de tweede ronde van de competitie moeten de teams de wetenschappelijke en economische waarde van hun vinding aantonen. Fumagalli en zijn collega’s werken samen met het Schotse bedrijf Cyberhawk aan een toepassing die bijna klaar is om de markt op te gaan.

De UT-deelname aan EuRoC gebeurt onder de vlag van het LEO Center for Service Robotics, een samenwerkingsverband tussen de UT en industriële partners. LEO streeft ernaar de roboticasector in Oost-Nederland te versterken.

Lees meer over het onderzoek van Matteo Fumagalli in UT Nieuws Magazine van februari.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.