‘Heb je een goed idee? Ga het doen!’

| Olaf de Kruijff

‘Zou het niet mooi zijn als…’. Dat is basis van de creativiteit van Angélique Schmeinck mee wilde geven aan de deelnemers van TEDx TwenteU. De gehele dag stond in het teken van 'In search of your creative spark'. In het Amphitheater van de Vrijhof luisterden honderd bezoekers naar inspirerende live-lezingen die af werden gewisseld met inspirerende video’s van andere TED-events.

Photo by: Arjan Reef

Meesterkok Angélique Schmeinck had de eer de laatste lezing van de dag te houden. Zij nam de aanwezigen mee in haar dreamstorm. ‘Zou het niet mooi zijn als je een stuk vlees met katrollen op kunt hangen in een heteluchtballon en het vervolgens in deze heteluchtoven gaart? Als je het niet probeert zal je het nooit weten. Dus ik belde en ballonnenbedrijf en ging het testen’. Duidelijk een innovatief idee waarbij er out of the basket gedacht moest worden.

Enkele tests later werd het publiek getrakteerd op de ultieme gelukte test. ‘Er waren drie ballonnen aan elkaar vastgemaakt, waarbij het eten tussen de ballonnen werd vervoerd. Twee stuntmannen verkleed als chefs controleerden boven in de ballon of het vlees dan wel de vis klaar was en dit alles werd vastgelegd door helikopters’. Een filmpje volgde en nam de aanschouwers mee. ‘Zo zie je maar, je kunt het zo gek niet verzinnen. Tegenwoordig heb ik mijn eigen ballon en staat mijn bedrijf CuliAir op poten. Dus zo zie je maar dat als het een goed idee is, je het gewoon moet doen!’

‘En nou moet het doorgegeven worden’

Commissievoorzitter Joep Kiewiet van de organisatie spreekt van een succesvolle dag. ‘De voorbereidingen waren druk en zwaar, maar het was het allemaal waard. Vandaag viel de drukte mee, maar dat komt ook door de bekwaamheid van de sprekers en de presentatie van Jan Douwe Kroeske. Het doel was om de creative spark van de studenten aan te wakkeren en volgens mij is dat gelukt. Op verschillende manieren hebben de sprekers het publiek aan het denken gezet. Er is bijvoorbeeld verteld hoe je uit een idee business kan halen, wat het belang is van big data en hoe techniek de medische wereld verbetert. Nou is het de bedoeling dat dit doorgaat en het volgend jaar weer georganiseerd wordt. Dat is voor mij de ultieme creative spark.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.